tisdag 13 december 2011

Musikhjälpen 2011

I år samlar Musikhjälpen pengar till förmån för alla flickors rätt att gå i skolan. Som jag hörde under programmets gång: "Utbildar du en man, så utbildar du en individ. Utbildar du en kvinna, så utbildar du en hel familj." 
Så sant och så många gånger bevisat!

Ge ditt bidrag för alla flickor och mot förtryck, analfabetism och fattigdom!

Länk till Musikhjälpen

Ni kan såklart lyssna och då gör man det på P3 och om du hellre vill titta, så finns det live på svtplay.se


Kramar
/K

Anabola Steroider

Svts "Fråga doktorn" tog igår upp detta med steroider och konsekvenserna av användandet.
I reportaget får vi möta "Peter" som tagit droger från 16års ålder.
Här nedan kan du se klippet, eller gå in på svtplay.se och klicka dig vidare.





Träna rent!
Eder K.

lördag 10 december 2011

Boxningens framtid del 2

Svenska boxningsförbundet har röstat och beslutat att huvudskydden skall av (men bara för herrar) och kjolarna ska på, men vara valbart för damer. Frågorna är många som kommer upp i mitt huvud;
1 - varför skall bara huvudskydden av för herrarna och inte för både dam och herrseniorerna?
2 - om utövaren själv skall välja om hon vill ha kjol på eller inte hur kommer en sport styrd av män i och utanför ringen påverka en ensam kvinnlig boxare som inte vill få domaren emot sig? (Som under 2010 på Barbados)
3 - hur kan alla boxningsförbund utom Barbados bara ha män som ordförande och låta männen bestämma över en fråga som endast rör kvinnor? Särskilt när det gäller en negativ särbehandling.
4 - varför vill man äventyra amatörboxningens framtid?

Att låta kvinnor ha kjol och män shorts skapar ju en obektifiering och sexualisering av kvinnor och männen "machofieras" - Säger Bettan Andersson till tidningen Feministiskt Perspektiv.
Att låta männen på grund av den förhöjda risken för cuts, som jag nämnde i del 1, att låta männen ha nerblodade ansikten och då för att öka kontrasten mellan könen, låta kvinnorna boxas i kjol.

Det som är fantastiskt skrämmande är Svenska Boxningsförbundet, Patrik Wheelers svar gällande jämställdhet mellan utövarna och den makt man känner att AIBA (Internationella Boxningsförbundet) verkar ha då han inte under styrelsemötet (uppenbarligen) inte ifrågasatte beslutet om att avskaffa huvudskydden ur ett medicinskt perspektiv, eller utan att göra en undersökning bland den minoritet som de kvinnliga utövarna ändå utgör och fråga dem om det är ok att vara sexsymboler och inte boxare.
Det är skrämmande att boxning ska säljas på föråldrade och stela könsstereotyper och inte på sin sport.

Det gör mig alltid lika frustrerad, arg och besviken när man gör om sport till sk "tittarvänlig" sport. Kvinnor blir alltid påminda inom sportsammanhang att de ju inte är lika duktiga som männen, att det egentligen inte är där de hör hemma. Den typen av argument återkommer hela tiden oberoende av vilken sport det gäller. Men framför allt har kvinnliga kampsportsutövare blivit utsatta för hård kritik eftersom det inte anses "kvinnligt" etc. Personligen tycker jag alla dessa argument är outbildade, barnsliga och helt idiotiska. Sport för mig är sport och det ska inte handla om att vara publikvänligt utan utövarvänligt. Utan utövare har vi ingen sport. Visserligen utan publik blir det svårt med finansiering etc men i grunden finns (och ska finnas) sporten.

torsdag 24 november 2011

trötter eller toker

Har varit trött och sliten, pga en förkylning som inte velat ge sig. Men det är back on track igen och det känns riktigt bra. Kondition och bål är fokus den närmsta tiden.



Hur går det för er med er träning?

onsdag 23 november 2011

God proteinlunch

Tips på en god och proteinrik måltid, perfekt efter träning!


2 ägg
1,5dl mjölk
1/2-1dl sojaprotein
salt, oregano och paprika att krydda med


Blanda alla ingredienser i en liten skål, stek i en stekpanna på låg/medeltemperatur. Konsistensen blir likt omelett.


Smaklig måltid!

tisdag 22 november 2011

Boxningens framtid

Internationella boxningsförbundet AIBA har under en kongress beslutat att från 2013 skall huvudskyddet av på herrseniorerna. Anledning - kunna se sina favoriters ansikten bättre.

Amatörboxning
Inom amatörboxningen har man huvudskydd, går fler matcher per år, kanske flera under kort tid tex under en turnering etc. Inom proffsboxningen har man inget huvudskydd men går bara en handfull matcher per år. När man har huvudskydd så minskar risken för allvarliga smällar mot huvudet, men även minskar risken avsevärt för sk cuts. En proffsboxare hinner läka sina sår mellan matcherna och nya cuts uppstår inte lika lätt. Däremot en amatörboxare som är med i en turnering har inte samma tid för att läka sina sår och ett sår som boxaren får under första matchen kommer med all säkerhet att gå upp under match nummer två. Skulle detta ske under en turnering så som OS, kommer amatörboxaren med ett blödande sår förlora matchen eftersom den avbryts av domaren eftersom såret anses för djupt för att den tävlande ska kunna fortsätta.
Proffsboxning
AIBAs beslut innebär att man kommer att kunna se favoriternas ansikten, men favoriterna kanske inte kommer att komma till finalen eftersom de spräcker ögonbrynet och såret anses för djupt för att de ska kunna fortsätta. Varför har man ändrat reglerna på detta sätt? Men framför allt, varför ifrågasatte inte det svenska boxningsförbundet som var närvarande inte detta beslut?
Vem bryr sig? Förutom jag, så tror jag att alla som är intresserade av amatörsport där det handlar om skicklighet, teknik och träning och inte dåliga beslut som missgynnar tävlingen.

Boxningens framtid inom OS kanske är hotad. OS är en fredlig tillställning där publiken inte vill se blod och huvudskydden som skyddar mot just cuts borde få, enligt min mening, stanna kvar inom amatörboxningen.

En annan intressant sak, minst lika viktig, om inte viktigare, är att AIBA diskuterar klädseln inom boxningen för kvinnor. Under kongressen  röstades även viljeriktningen för att kvinnor ska fightas i minikjolar igenom. Inte heller detta ifrågasattes av det svenska boxningsförbundet. Något jag tycker är fruktansvärt pinsamt. Jag vet inte hur jag ska kommentera detta på ett vettigt sätt eftersom ett sådant beslut inte bara är sexistiskt, förnedrande och hör inte hemma inom sportsammanhang.
Sport handlar om sport som jag tidigare har sagt, inte om sex. Kan inte alla gubbar inom alla olika typer av kommittéer, förbund och annat styrande och ställande snart lära sig skillnaden?
Det skulle gynna all sport.

Tack Angelica Söderberg för din krönika i Fighter Magazine nummer 10/2011

Det var allt från mig!
/K

fredag 18 november 2011

Öppenhet inom kampsport - risk eller självklarhet?

De senaste dagarna har homosexualitet och homofobi diskuterats en del inom kampsportsvärlden.
Detta efter en intervju i Kimura med "Niklas" proffs inom MMA som är homosexuell, men vågar inte komma ut. Detta bland annat på grund av den homofobi han hittills mött i sitt liv som idrottare på hög nivå och rädslan för att hans karriär ska ta slut på grund av hans läggning.
Många stöttar "Niklas" och tycker att han ska komma ut. Vissa enstaka tycker att han inte bör göra detta, eftersom de "inte vill rulla med en bögjävel" - citat ur en av kommentarerna till artikeln.

Inom kampsportsvärlden finns det en jargong där det "tillåts" att kalla personer för nedlåtande saker, i syfte att få dem (antar jag) att kämpa på lite extra, som exempelvis - "kom igen nu kärring, hårdare kan du" eller "kom igen era fjollor" etc. Exemplen är många.

Skämt och jargong förklaras med att det "behövs" på grund av närkontakt inom kampsport, för att avdramatisera det hela.
Eller?
Det är nog den dummaste kommentarerna jag någonsin hört! Varför måste man kalla någon för något nedsättande bara för att få personen att kämpa lite hårdare? Detta tyder på dåligt ledarskap och dålig kamratanda. Visserligen är många kampsporter mer "intima" än andra, helt enkelt eftersom man har mycket fysisk närkontakt.
MEN, det är sport, inte sex vi pratar om just nu.
Är en persons sexuella preferens något viktigt och avgörande för hur man utövar en sport? Nej. Skit i personens läggning då! Vad spelar det för roll? Låt oss vara glada för mångfalden istället!
Låt oss hjälpa och stötta alla att vara öppna med sin läggning, utan rädsla för trakasserier, hot och en för snabbt avslutad karriär. Mer öppenhet! Mer Pride på Pride!



Och när vi nu ändå pratar sex och sport. Varför har man "rondflickor"? Varför måste en kvinna i bikini upplysa om att det är nästa rond (gäller främst MMA och boxning). Tänk om alla andra runtomkring galan - exempelvis domare, läkare, presentatören - också vore klädda i bikini..?


Avslutningsvis vill jag bara säga ett stort Tack och lycka till! till Helena Hugosson som visat var skåpet ska stå!


Kärlek
/K

Riksidrottsförbundets policy mot diskriminering pga sexuell läggning hittar du här
* För att förtydliga för oinsatta - Pride är en organisation som arrangerar MMAgalor.

torsdag 17 november 2011

Debatt i kvällsöppet

Igår höll tv4 en debatt, i programmet Kvällsöppet, om MMA - "Offentlig misshandel eller sport?"
Läkare, oroliga föräldrar, (en) sönderslagen (aning intolerant och icke respekterande) boxare och mer sakliga företrädare för MMA-förbundet och utövare av sporten diskuterade MMAs risker.
Intressant, men inget nytt.
Hanna Sillén

MMA, mixed martial arts, är precis som det låter, en blandning av olika kampsporter. Slag med händer och armbågar, sparkar och knän är tillåtna, likt boxning, thai-boxning och kickboxning. Utöver detta är kast,  låsningar (där man isolerar exempelvis en arm ock låser den i en position som förhindrar rörelse) och strypningar tillåtna, taget från "matt-sporter" som judo, ju-jitsu mm. Vinner gör man via poäng, knock-out, domaren bryter eller att motståndaren ger upp.
Tidigare varianter är bla den brasilianska sporten vale tudo.



Riskidrott?
MMA är en omdebatterad sport av den enkla anledningen att det är ett tydligt exempel på de risker som finns inom sporten. Inom de flesta sporter finns det självklara risker som inte är lika välexponerade, exempelvis fälttävlan, handboll, ishockey. Dödsfall kan förekomma inom olika sporter av olika orsaker. MMA har hittills, mig veterligen, bara haft ett. Så som Hanna Sillén sa under debatten så tränar utövarna för att inte bli träffade, för att skydda sig, för att lösa den situationen de har framför sig.


MMA för ett otränat öga kan framstå som brutalt, vulgärt, idiotiskt. Själv tyckte jag att det var fruktansvärt första gången jag såg sporten. Jag förstod inte hur man kunde tillåta detta. Men efter att jag satt mig in i teknik, regelverk och attityden har jag förstått och ser vad det handlar om. Det handlar bara om teknik. Nästa drag. Nästa rörelse. Domaren ser vad som händer, är erfaren och vet när det är dags att bryta. Visst ibland går det snabbt men regelverket är strängt och genomarbetat. Domaren är där för säkerhetens skull, likaså läkarna och all träning innan. Det är inte ett gatuslagsmål vi talar om, utan helt enkelt en sport.
Ingen tvingar dig att titta, ingen tvingar dig att vara med.
MMA är en sport som vilken annan.

/K

onsdag 16 november 2011

Utvärdering

Godmorgon kära läsare!

Hur tycker ni det är här på bloggen? Vad vill ni se mer av? Vad ska skippas helt?
Någon lässerie i något särskilt ämne? Mer recept, träningstips..?
Alla önskemål är mer än hjärtligt välkomna!
All feedback är bra feedback!

Kärlek!

/K

tisdag 15 november 2011

Mat

Lite tips på en god höstig kvällsmat

Varma mackor i ugnen och äggröra med svamp
2 portioner


Stek svamp i smör, krydda med salt och peppar.


Lägg 4 brödskivor på en plåt, på med smör, tomatpuré, krydda med lite basilika och oregano och på med ost på toppen. 
In i ugnen på ca 175-200°.


Lägg av några svampar åt sidan.
Knäck i 4 ägg i resten av svamparna och gör en äggröra med lite mjölk eller grädde, krydda om det behövs.
Lägg upp äggröran och mackorna på ett fat och toppa mackorna med de svamparna du la åt sidan.




Smaklig måltid!

måndag 14 november 2011

Nordiska Mästerskaper

11 svenska medaljer under nordiska mästerskapen!



Läs mer här



Stort grattis!

söndag 13 november 2011

Appar




För minidatorn, även kallad mobilen, finns det en kul app som heter E-nummerguiden (för android och för iPhone finns eNummer). Bra app att ha med i mataffären för att se vad produkterna innehåller.

lördag 12 november 2011

Ett tips

Kolla in den här hemsidan! Bra att kolla vad för mat som är i säsong just nu.
Råvarorna är alltid godare när de är i säsong.


Kärlek
/K

fredag 11 november 2011

Rest pause principen

Rest pause principen är annan variationsteknik att köra på gymet.
Har själv bara kört den ibland eftersom det är sjukt jobbigt.

Kortfattat går det ut på att vila bara några sekunder mellan varje set, vilket ökar intensiteten rejält. Exempelvis kan man köra en övning 5-10 rep och max 3 set.
Kör inte mer än 1-2 övningar med denna metod per pass eftersom intensiteten är så pass hög. När man blir för trött i kroppen och huvudet är det lätt att slarva, men kom ihåg att alltid tänka på tekniken. Slarva inte under utförandet av övningarna!
En utförligare beskrivning av Rest pause principen hittar du här.

torsdag 10 november 2011

Klapp på axeln

Har hunnit med workshop i yoga med fokus på höftöppnare och ett spinningpass. Sitter och chillar och packar väskan till yogan imorgon och kom att tänka på att vi är alldeles för dåliga på att berömma oss själva. Se våra framgångar och att vi lyckas.
Vi kan mer än vi tror, ingen dömer oss hårdare än vad vi själva gör.
Klappa dig själv på axeln och le lite mer mot dig själv!

Kärlek
/K

Dropset

Ett enkelt sätt att variera träningen på gymet är genom dropset. Tekniken är enkel, men om du är ny på gymet, hugg tag i en instruktör så att du undviker skador. Rehab tar lång tid och är inte det roligaste att göra.
Dropset går helt enkelt ut på att du kör en övning - ex bänkpress - på din vanliga vikt och minskar vikten successivt. Exempelvis 10x100kg, 10x50kg, 10x25kg. Minska vikten ganska mycket varje gång och kör inte så pass länge att du slarvar med tekniken. Vilan mellan seten ska vara kort, eftersom detta även är en mjölksyreträning.
 Eftersom det blir en stor påfrestning för både muskler och leder är det viktigt att man tar det lugnt och känner efter så att skador undviks.
Dropset är inget som rekommenderas på varje pass, utan som en variation lite då och då.

Lycka till!

onsdag 9 november 2011

Paus

En jobbig höstförkylning som inte velat ge sig har orsakat en längre träningspaus.

Men nu är det över, som tur är och snäll och lugn uppstart är det som gäller nu.
Hur går det med er träning? 

tisdag 8 november 2011

Detox

En person skickar in en lång fråga, så jag förkortar den här, men svaret är direkt citerat.( Ur Träningsguiden nr 2, oktober 2011)

Frågan gäller detox och att det finns en massa olika kurer att välja bland, allt från dieter till fotbad. Personen själv hade testat en veckas detoxkur på en lemonad på bla citronvatten men kunde inte röra sig under hela veckan med bara saft i kroppen.
"Ska jag vara helt ärlig så är de flesta så kallade detoxkurer fullständigt verkningslösa och kan i värsta fall göra skada. Den du nämnde med citronvatten i en vecka kan göra att du utvecklar närings- och energibrist, vilket leder till sämre immunförsvar, nedbruten muskelmassa och nedstämdhet. Att fasta ger faktiskt mer gift i kroppen eftersom din muskelmassa bryts ned och mängder av slaggprodukter frigörs. Om man vill minimera gifterna i kroppen ska man börja äta ekologiskt, undvika krämer, smink etcetera med skumma ingredienser och äta mycket grönsaker" - Fredrik Paulún
Så skippa citronvattendetoxen, mirakeldetoxerna och allt annat.
Ät sunt istället och ren mat. Mat som bara innehåller de näringsämnen de ska.

söndag 30 oktober 2011

Målsättningar

För att nå ett mål måste man ha en plan, en strategi att följa.
Gjorde häromdagen en mind-map som en del i planen för hur jag vill göra med olika saker i livet.
Fördelen med att göra den här typen av hjärnrensning är att du får allt svart på vitt, mål, önskningar osv. Oavsett vilken metod du använder, om du gör en karta eller en lista, så är resultatet det samma. Du ser var du är och du ser vart du vill nå.
Lätt att följa och följa upp.

Ett exempel på hur det kan se ut





Hur gör du för att lyckas nå dina mål?

onsdag 26 oktober 2011

torsdag 20 oktober 2011

Bönsallad

Ett recept på en god bönsallad, att ha som den är eller som tillbehör till något annat smått och gott

4-5 stora rivna morötter
En näve körsbärstomater, eller 2-3 vanliga tomater
Ett paket kikärtor
Ett paket kidneybönor
1/2 dl solrosfrön
Blanda allt, tillsätt linfröolja, (eller annan god olja), salt, peppar, krydda med lite paprika och chili, häll en liten liten skvätt balsamvinäger, en liten tsk pressad citron för att morötterna ska hålla sig snygga.

Färdig!

Här serverad med kokt ägg

Medaljer

Under thaiboxnings-VM lyckades Sverige ta 14 medaljer! Inte illa.
Det bästa med denna nyhet är dock att 9 av medaljerna togs av damerna!
Stort grattis!

onsdag 19 oktober 2011

Jaha...

Usch vilken sopa jag är! Gick duktigt upp i tid för att hinna till plugget, men somnade om i soffan. Fick en mysig morgon i soffan med kaffe etc istället. Försöker ju vända allt till det positiva!

Känner att motivationen kanske inte är på topp. Fick hem nya Fighter i veckan och satte mig och läste ledaren. Precis vad jag behövde. "Utan mål ingen mening" lyder rubriken där Marko Gyllenland föreslår en lista på sju punkter på hur man ska nå sitt mål. Några få punkter som jag direkt kände kan användas vid alla typer av målsättningar.


Lite kortfattat:
1. Bestäm dig för vad du vill nå för mål
2. Skriv ner
3. Sätt en deadline, eller flera om det är ett stor mål
4. Skriv ner allt du kan göra för att uppnå målet, alla småsaker
5. Organisera din lista i tidsordning och prioritet
6. Börja nu!
7. Gör något varje dag för att närma dig ditt mål

En fantastiskt bra lista, applicerbar på de flesta mål man kan ha i livet. Listan gav iaf mig inspiration till att strukturera upp saker och ting. Om saker och ting blir lite för stort är det nog enklast att dela ner det i mindre beståndsdelar. Det blir på så sätt mer hanterbart och lättöverskådligt.

Lycka till med era mål, berätta gärna hur det går!

torsdag 13 oktober 2011

Oktober - Rosa bandet

Oktober är sedan ett tag tillbaka Rosa Banets månad. Det finns allt från rosa rattmuffar, armband till morötter, hudsalva och annat smått och gott som man kan handla för att visa sitt stöd i kampen mot cancer.

Visa ditt stöd, var lite mer rosa!

onsdag 12 oktober 2011

Löpteknik och hur fantastisk människan är - Del III

Det finns massor med olika tips på hur man ska stärka kroppen dvs knäna, fötterna och höfterna för att löpningen ska ske mer skadefritt. Men om man istället tittar på tekniken, lär sig springa bättre och skonsammare så ger det ett bättre resultat i längden.

För att få rätt löpteknik finns det lite olika ”skolor” man kan vända sig till. Några starkare aktörer är POSE och Chirunning.
En liten filmsnutt om POSE:



Oavsett vad man kallar tekniken är ändå grunden ett "barfotatänk". EftersomgGrunden för den här typen av löptekniker bygger på människans anatomi och utnyttjandet av vad vi har. Ett enkelt sätt att börja använda kroppen på rätt sätt är barfotalöpning eller liknande, där man tvingar sig själv att glömma allt man tidigare lärt sig om löpning och börja lyssna på kroppens signaler och springa på ett naturligt sätt.


Barfotalöpning är ett bra sätt att stärka kroppen på. Ett bra tips är att införskaffa ett par lätta "barfotaskor" för att skydda ovana fötter från grus och annat hårt. Börja med korta promenader och löpningar på gräs. Enklast att få rätt löpteknik är faktiskt genom att springa i uppförsbackar. Detta eftersom man då inte använder hälen.

Tänk bara på att när du ändrar din löpteknik så skynda långsamt. Låt kroppen bygga upp både ben och fotmuskulaturen. Öka sträcka/belastningen långsamt.

måndag 10 oktober 2011

Eftermiddagssnacks

Goda rostade och saltade sojabönor, torrt men gott som snacks! Lite nyttigare än chips...

Ha en fin regnig måndag!

Löpteknik och hur fantastisk människan är - Del II

Löpning och fotens funktion

När man tränar en sport, oavsett vilken, så ligger en stor fokus på tekniken, genomförandet av viktiga moment, detaljer, rörelser. Men när det gäller löpning så förutsätts alla kunna springa.
På med skorna och ut och jogga. Svårare än så kan det väl inte vara? Eller…
Problemet med detta är att man idag inte kan springa, tekniken som använd är anpassad till skorna vi har och inte tvärt om. Detta leder till att många människor, framförallt alla typer av motionärer, tränar på ett rent av skadligt sätt. Detta eftersom vi idag är så beroende av våra prylar och nya skor och har köpt konceptet med förstärkta skor till 100%.

Jag tror att anledningen till att de flesta löpare någon gång drabbas av skador, oavsett om det är fotstukning, höft eller knäproblem så beror detta på två saker, för det första en felaktig löpteknik och för det andra svaga muskler.

Den dåliga löptekniken får vi på grund av att vi landar på hälen och sedan för över tyngden på resten av foten. Hälen är en benklump, utan skydd och känsliga nerver, vilket gör att vi vid landningen inte registrerar underlaget och kan inte anpassa kroppen till den hårda stöten, utan gör detta först i efterhand.
Foten är, som jag tidigare nämnt, byggd av massa små ben, leder, senor och muskler.
Man kan nästan säga att foten är som två fjädrar, en mellan tårna och hälen, en i hälsenan. Om man landar på hälen missar man den enorma kraft som dessa två fjädrar ger. Landar man däremot på främre delen av foten så utnyttjar man kroppens fantastiska anatomi och dessutom har man möjlighet att anpassa kroppen till stöten man får från underlaget. 

Foten är ungefär lika känslig som handen. Med handen känner du tydligt underlag, strukturer, faror etc. Foten har precis samma fantastiska egenskap och säger till kroppen att nu går eller springer jag på något mjukt, eller hårt, vilket gör att landningen anpassas och knäna och höfterna hamnar i rätt position. 
När man landar på hälen kan alltså foten inte signalera till kroppen om stöten och reaktionen sker i efterhand. Detta gör att man med sin tyngd skapar en kraftig stöt i knä, höft och rygg. Landar man på hälen får man en framåtlutad hållning som gör att knät och höfterna blir extra känsliga mot stötar.

Om man däremot springer med en teknik där man först landar med framfoten får man en mer upprätt hållning som hjälper kroppen hålla farten framåt och eliminerar risken för förslitningsskador i höft och knä. Tanken är egentligen att man ska springa med en rak och upprätt hållning. Huvudet skall vara ovanför axlarna och inte framför kroppen, höfterna skal vara i rak linje under huvud och axlar och foten skall vid nedstampet hamna under kroppen, inte framför eller bakom.
En annan fantastisk fördel med att landa på framfoten är den enorma kraft detta skapar, det känns inte som ett tungt klampande när man springer utan mer antilopliknande, med kraft, energi och man ”flyger” fram.


När jag säger svaga muskler så menar jag inte att man har svaga benmuskler (lår, vader etc) utan jag menar i foten. Alla de små musklerna som finns i foten och bland fotbenen, ligamenten och senorna skapar ett tryck och en enorm kraft, om man använder dem och om man gör det på rätt sätt. När vi människor använder skor, oavsett vilken typ av skor, så begränsas fotens rörelseförmåga och därmed muskelanvändningen. Finmotoriken försämras och foten blir svag. Det betyder inte att den inte kan användas när man går eller springer. Den typen av försvagning som sker märker man inte om man inte börjar använda musklerna igen.  Försvagningen visar sig när man ska gå och köpa skor och du får frågan om du behöver inlägg, förstärkningar, kuddar och skydd och annat stöd för foten så att den ska gå ”rakt”. 

Om det inte är så att man behöver stöd av medicinska skäl så beror det förmodligen på att småmusklerna i foten inte är tränade och inte kan hålla upp din for tillräckligt bra. Om man då köper skor med extra stöd förstärks bara detta eftersom man aldrig någonsin låter foten träna. 
Föreställ dig att du tränar hela kroppen, varje dag flera timmar, lätt och tungt, men att du aldrig tränat din vänstra arm. Hur skulle det fungera för dig och kroppen? Om man aldrig tränar en muskel kan den aldrig heller hjälpa kroppen och vara till någon nytta. Fötternas småmuskler behövs för att undvika problem i foten, knäna, höfterna och ryggen.

Något vi glömmer när vi handlar skor är företagen bakom. Nike, Adidas eller andra stora aktörer är först och främst företag som lanserar produkter och vill få så mycket sålt som möjligt. De jobbar inte för att förbättra vår hälsa eller har ett ansvar att skydda våra kroppar. 
Så om ni väljer att lita på dem, så är det er sak. Jag väljer helt klart att lita på min kropp och lyssna på kroppens signaler.


söndag 9 oktober 2011

Solig söndagsmorgon

Tydligen har det varit säsongens kallaste natt hittills (mer här).
Tycker inte att det märks, solen skiner och det är riktigt gött - inomhus.
Jag bjuder på en morgonbild!

Plugg, plugg och mera plugg gäller idag.
För att jag ska bli bättre på att uppdatera och skriva, så vill jag gärna höra era önskemål!
Vad vill ni läsa om? Vad vill ni ha för "läs-serier"? Vad tycker ni?

lördag 8 oktober 2011

Löpteknik och hur fantastisk människan är - Del I

Fotens anatomi

Foten delas in i tre delar, framfoten, mellan och bakfoten. Foten består av 26 ben.
Framfoten består av 14 falanger, tre per tå, utom stortån som har två. Detta då foten ska bära kroppen tar stortån största delen av vikten. Samma struktur i handen där tummen endast har två falanger. Det finns ligament som omsluter falangerna, sk. interfalangealkapslar.


Foten består vidare av fem långa ben i framfoten kallade metatarsalben. De återstående benen utgör mellanfoten och bakfoten. De intertarsala ligamenten binder samman bla benen i bak och mellanfoten.
Bakfoten består av två tarsalben, spångbenet och hälbenet, på detta ben kommer sedan skenbenet och vadbenet vilket utgör själva fotleden.


Ligament
Fotleden består av flera ligament och leder. Detta gör att fotledsrörelser kan ske åt olika håll, jämfört med andra leder. Bland andra finns talocruralleden, en gångjärnsled. Utöver ledkapseln har insidan av fotleden fyra ligament - ett djupt och tre ytliga. På utsidan finns det tre ligament, det starkaste är talofibulare posterius och det längsta calcaneofibulare. FTA-ligamentet, talofibulare anterius, är det kortaste ligamentet och det som är mest utsatt för yttre påfrestningar och brister vid exempelvis stukningar.

Foten bildar ett valv eller en båge. Området som skapas under valvet ger utrymme till muskler, blodkärl etc.
Foten består av en mängd muskler som både har fästen och ursprung i foten, men även de som har ursprunget utanför foten men fäster i den.

Fotvalvet
En viktig del av foten är hälsenan, achillessenan, som är fästsenan för bla gastrocnemius, stora vadmuskeln. Om man drabbas av hälseneinflammation kan detta leda till bristningar. Även våld mot hälsenan eller överdriven belastning kan orsaka skador. 







Källa: Fakta om rörelseapparaten Anatomi för idrotten, Robert S. Behnke, 2008, SISU Idrottsböcker

tisdag 4 oktober 2011

Tips för att stärka fötterna


Så att du lättare undviker stukningar och andra trista småskador

- Gå så mycket du kan barfota
- Sitt eller stå och lägg en handduk på golvet och rulla ihop den med tårna och släta ut den igen.
- Tåhävningar, hela tiden, överallt, gunga utan att nudda hälarna i golvet
- Stå på ett ben när du borstar tänderna, eller skriv siffror eller bokstäver i luften med det fria benet.


måndag 3 oktober 2011

Tillbaka!

Sommaren har flugit förbi, fylld med jobb och mera jobb. Tillbaka nu i lite mer ordnad vardag och förhoppningsvis tid för fler inlägg.

Under hösten kommer jag försöka få ut intressanta serier, som fokuserar på träning och mat. Mer vill jag inte avslöja i dagsläget, men det kommer att bli mycket intressant kan jag våga lova!

Eder K.

fredag 29 juli 2011

Supertuggummin

Har sett den roliga reklamen för det nya tuggummit Vigo, med olika "fuktioner" - focus, beauty, active. 
Läste lite om detta nya fenomen och säger bara - köp inte skiten. Man ska alltså tugga ett tuggummi minst tio minuter för att få i sig 50% av de vitaminer vi behöver. Tugga ett tuggummi istället för att äta en morot för bättre hud. Eller inte.
Jag väljer hellre att köpa eko och få i mig de vitaminer jag behöver den vägen.

Ha det fint!

onsdag 27 juli 2011

Kära läsare

Det kommer komma att dyka upp en intressant artikelserie snart här på bloggen.
Så håll utkik och ha lite tålamod.
Det är förhoppningsvis värt sin väntan!

Eder arbetsmyra K

tisdag 19 juli 2011

Utmaningen - vecka 4

Vecka fyra! Mer än halvvägs!


Vecka 4 Dag 1 vila
Set Antal 60
1 21
2 25
3 21
4 21
5 max minst 32
Dag 2 vila
Set Antal 90
1 25
2 29
3 25
4 25
5 max minst 36
Dag 3 vila
Set Antal 120
1 29
2 33
3 29
4 29
5 max minst 40



Kom igen nu och lycka till!

Utmaningen - vecka 3

Här kommer vecka tre!
Hur går det för er?



Vecka 3 Dag 1 vila
Set Antal 60
1 14
2 18
3 14
4 14
5 max minst 20
Dag 2 vila
Set Antal 90
1 20
2 25
3 15
4 15
5 max minst 25
Dag 3 vila
Set Antal 120
1 22
2 30
3 20
4 20
5 max minst 28



Lycka till!

fredag 15 juli 2011

Muffins

Man kan göra riktigt goda muffins som inte alls blir sjukt onyttiga.

Blåbärsmuffins
Ingredienser för cirka 20 st små eller typ 10 större
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1,5 dl vetemjöl

1,5 dl vege fuel eller liknande proteinpulver
1,5 tsk bakpulver
1 dl blåbär (minst!)



- Sätt ugnen på 225 grader
- Ställ muffinsformarna på en plåt.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Tillsätt matfett och vatten
- Blanda ner de torra ingredienserna och rör samman med blandningen.
- Fyll muffinsformarna till 2/3 med smeten och på med blåbären ovanpå.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter, lite längre om du gör stora muffins!

Smaklig måltid!

onsdag 13 juli 2011

.

Väntar du på att hitta dig själv eller tänker du skapa dig själv?

Pisspass

Det var nog något vi åt till lunchen igår som gjorde att jag blev yr och illamående.
Hade ett nice ben och ryggpass inplanerat. Slutade med att jag körde två-tre övningar med minimalt motstånd och gick hem. Fy fan! Ingen höjdare. Såg framemot passet. Får ta igen det under de närmsta dagarna.

Hur går er träning?

måndag 11 juli 2011

Gott med lax!

Lax med rotfrukter
Enkel och bra mat!
Värm ugnen till 175°
Fixa rotfrukterna, ex rödbeta, potatis, morot, kålrot och palsternacka. Skala och gör samtliga bitar lika stora. Olja en form, släng ner rotfrukterna, strö på salt, peppar, timjan eller andra kryddor efter smak och låt dem stekas i ugnen tills de är klara.
Ta fram formen i vilken laxen kommer ligga och klicka i lite smör. Ställ in formen i ugnen så att den blir varm och smöret slutar snacka. Ta då ut formen, stoppa i kaxen, krydda lätt med salt och ex paprika/örtpeppar/vitpeppar efter smak.
Laxen brukar ta ca 20 min, rotfrukterna oftast lite längre.

Servera med ruccola och spenatsallad, tomater, kanske mangovinäger och havssalt.
Kanske lite mozzarellaost i salladen? Ett glas gott till det?

Smaklig måltid!

söndag 10 juli 2011

Det där med att träna ben...

Det finns en generell trend bland "gymmare" att inte träna ben.
Argument som - "jag går/cyklar ändå så mycket till/från/under skola/jobb" eller "det är viktigare med armar/bröst/rygg/mage än ben" eller "jag pallar inte det är tråkigt", "ben är onödigt syns inte alls/gör ingen skillnad om de tränas eller ej" eller "ben är bara för konditionsträning som jag ändå kör så mycket av"...
Har jag missat något?

Hur som helst. Detta med att träna ben. Man bör och i princip måste träna hela kroppen. Särskilt om man vill undvika skador och må bra i allmänhet.
När man börjar konditionsträna löpning borde man egentligen träna ben lika mycket samtidigt eftersom konditionen ökar snabbare än vad muskler, leder etc hinner med. Vilket gör att det finns högre risk för skador och förslitningar. Gör det ont vill man inte ut och springa och då slutar man tillslut ganska kvickt.
Om du bygger och bygger och bygger din överkropp tvingar du benen att bära denna tyngd utan att ge dem en chans. Detta skapar också en obalans i kroppen vilket kan leda till förslitningar.
Om man har ont i ryggen kan det ibland bero på att man inte stretchat baksida lår. Detta säger en del om hur kroppen är byggd - allt hänger ihop. Ta hand om hela din kropp.
För att förbättra dina resultat, gällande din kondition och allmänhälsa spelar löpningen/simning/cykling/gång en viktig roll. För att öka dina resultat och prestation behöver du muskler i benen som håller upp kroppen och trycker dig framåt. När man styrketränar så tränas även mjölksyretolleransen och gränsen förflyttas och uthålligheten ökar ju mer du tränar.

Bra och roliga benövningar

- Knäböj - en klassiker som får med stor del av lår- och sätesmusklerna
- Benspark - framsida lår, kan träna mjölksyran i den på ett bra och kul sätt
- Bencurl - baksida lår, ofta glömd muskel, men otroligt viktig för löpare
- Vadpress - vaderna, grunden i benen, får foten stabiliserad och att orka mer. En bra sak att tänka på är att vid stående vadpress jobbar gastrocnemius mer - dvs större vadmuskel, vid sittande vadpress jobbar endast soleus, den mindre vadmuskeln.
- Balansplatta - det finns många fina övningar här, enklast är att bara börja balansera på två och sedan ett ben i taget. Mycket bra för att öka balansen, stabiliteten och styrkan i foten. 

Träna tungt!

lördag 9 juli 2011

Smoothierecept

Recept på lyxigt god smoothie!
Handlade lite goda produkter på Kiviks lilla råa häromdagen. De har även en onlineshop så man kan handla hemifrån.


Hampasmoothie
2-3 bananer
2 dl blåbär
1-2 dl jordgubbar
0,5dl hampaprotein
ca 1 dl vatten/mjölk
Mixa och njut!


Söt smoothie med lite sting
1 Banan
1 stor näve med ruccola
ca 6 blad med färsk mynta
1,5 dl blåbär
1 dl vatten
1 tsk spirulina (kan man ha i alla smoothisar)
2 msk hampaprotein
Mixa först spirulinan och hampan i vatten för att förebygga klumpbildning. 
Mixa sedan resterande. Häll upp och njut!

Ha det fint! Skål

fredag 8 juli 2011

Om förändring

Om du vill åstadkomma en förändring, exempelvis gå upp/ner i vikt, så är detta en typ av förändring som är långsiktig, det går inte på en dag. Ex. gällande viktminskning är den rekommenderade mängden ca 0.5kg/veckan för att det ska bli långsiktigt och enklare att hålla vikten. Samma gäller träning, man blir inte elitidrottare, biff eller "redo för beach..." på en vecka eller två.

Träna lugnt - dvs lägg upp en långsiktig plan, med tydliga delmål
Träna hårt - pressa dig själv så mycket du kan, men lyssna på kroppens signaler.
Träna rent - utför övningarna korrekt för din egen säkerhet och håll för f-n inte på med doping!

"... varje åtgärd, varje träningspass, och varje kostrestriktion innebär en liten kostnad i form av kraft och motivation, tänk på varje genomgripande förändring av din kropp som ett maratonlopp som ska pågå under flera år. Först och främst, du kan avbryta när du vill, det enda det kostar dig är att du är att du aldrig kommer nå målet. Skulle du nu starta starta loppet genom att springa den första kilometern så fort du någonsin orkar? Nej såklart inte, du ska vara på väg ett bra tag och behöver därför sätta ett tempo som du orkar hålla ända fram till målet. Du behöver inte, nej du bör inte gasa på för hårt, det du behöver är att fortsätta i rätt riktning. Så länge du står vänd i rätt riktning är det enda du behöver göra är att sätta den ena foten framför den andra" 
Klokt skrivet av Anders Eriksson i Fightermagazine nr 6/11

torsdag 7 juli 2011

Knäböj

En riktigt skön övning som är perfekt att ha under sitt benpass är knäböj.
Tekniken är inte så svår, men om du inte gjort denna övning tidigare, rådfråga en instruktör på ditt gym.

1. Placera stången på axlarna, inte nacken.
2. Stå ca axelbrett isär, tårna pekar framåt, ev lätt utåt.
3. Ha en naturlig svank, lås den med hjälp av mag- och ryggmusklerna så att du håller bålen stadig
4. Böj så djupt du kan utan att tappa rygg. Fokusera blicken uppåt under utförandet och pressa uppåt.
Tänk på att inte tappa in knäna, inte böja ryggen, varken för rund eller för svankad.
Kommer du inte tillräckligt djupt ner, utan faller för långt fram beror detta på att du är stel och behöver en klack under hälen. Lägg en viktskiva där om det inte finns något hjälpmedel på ditt gym så att du kommer upp med hälen lite.

Video från Fitness Five Finalen Åhus 2011, Knäböj damer.
Nr 2 gör knäböjen exemplariskt!(Börjar vid 0:38)
Nr 1 sviktar farligt mycket in med knäna vilket kan orsaka bestående skador...

Vätska

För att kroppen ska kunna återhämta sig på bästa sätt efter fysisk aktivitet krävs vila och vätska.
Vi svettas för att kyla ner kroppen, av samma anledning som elefanter viftar på öronen och hundar låter tungan hänga ute.
Kroppen förlorar vätska och salt och även en del mineraler. Vid vätskeförluster behöver kroppen återställa balansen, därav törst, en enkel signal som visar att vi väntat för länge med att fylla på vätskeförrådet. Vissa personer känner inte av törst (tex äldre) och måste därför vara lite extra noga med att fylla på med vätska.

Har man tränat mycket kan man själv blanda en egen "sportdryck"
I 1liter vatten har du ca 1tsk salt, 1msk druvsocker (kolhyderater och en liten kick) en pressad citron.
Eller så tar du en resorb i ett glas vatten. Resorb kan köpas på apoteket och är egentligen vätskeersättning vid diarré eller liknande trevligheter. Men, enklast sagt - vätskeförlust som vätskeförlust.
Rekommenderas starkt men dock efter träning. Att ha resorben under passet gör att du känner av saltet mer och känner dig törstig.



Ett bra tips om man tränar mycket - väg dig innan och efter ett pass, viktskillnaden räknar man sedan enkelt om till hur mycket vätska som ska tas igen. 1 kg blir 1,5 l vatten. Alltså har du "tappat" 1kg under passet, drick 1,5 liter vatten efteråt för den bästa återhämtningen!


Träna hårt och drick mycket vatten

Utmaningen - vecka 2

Här kommer direkt vecka två så att ni har att göra



Vecka 2 Dag 1 vila
Set Antal 60
1 14  
2 14  
3 10  
4 10  
5 max minst 15  
   
  Dag 2 vila
Set Antal 90
1 14  
2 16  
3 12  
4 12  
5 max minst 17  
   
  Dag 3 vila
Set Antal 120
1 16  
2 17  
3 14  
4 14  
5 max minst 20  



Lycka till!