måndag 28 februari 2011

Vårlöpning

Inom all idrott är det oerhört lätt att dra på sig skador. Många kan lätt undvikas.
Såhär inför våren när alla hurtiga vill ut och springa efter hösten och vinterns stillasittande kan det vara lite extra viktigt att tänka till en eller till och med två gånger innan man börjar spurta ut i vårkylan.

Det finns en anledning varför jag inte skrev vårvärmen och den kommer här:
När man börjar ett joggingpass utomhus nu när våren snart är här är det fortfarande lika viktigt som vid all annan träning att värma upp. Enklast är att gå eller jogga mycket lätt i några minuter. Känna att axlarna inte är uppe vid öronen, utan slappna av. Stanna en stund. Stretcha. Känner du dig varm i musklerna så kan du börja springa mer ordentligt. Förväxla inte höjd puls med att vara uppvärmd. Bara för att man flåsar betyder det inte att benmusklerna är varma och mjuka. När du stretchar, gör det mjukt och lugnt. Det är vanligt att man sträcker sig eller får spänningar i musklerna om man inte mjukar upp ordentligt.

Klä dig efter väder. Jag har redan sett ett par personer som joggat ute i shorts. Inte smart. Det är för kallt ute för att kroppen ska hinna värma upp utan att bli för nerkyld. Risken är större att man blir förkyld och att man får kämpa med muskler som låser sig. Mössa, tunnare vantar är inte så fel.

När köpte du senast nya skor? Är de för slitna, så överväg att handla nya. Kommer du springa ute ofta och träna mycket löpning rekommenderar jag två par skor. Gå gärna till en bra butik och be dem hjälpa dig med ditt löpsteg. Du kanske behöver inlägg i dina skor för att ryggen och knäna ska må lite bättre.
En mycket grundläggande sak, men glöm för fan inte att knyta dina skor ordentligt.

I början kan det vara bra att lägga upp sina pass på ett enkelt men effektivt sätt. Tänk mer på tiden du faktiskt är ute och löper istället för sträckan du avverkat.
Variera dig i din löpning. Vissa pass kan vara enbart långdistans. Andra mer intervallträning. Gärna i backe!

Det är lätt att stuka fötterna, vricka till dem eller på annat sätt skada fötterna.
Balansplattan på gymet! Fråga träningsinstruktörerna om tips om du inte redan kan bra övningar.
Träna även framsida och baksida lår, vader och bålmuskulatur på gymet eller hemma. Glöm inte att träna ryggen.
Armhävningar, plankan, rygglyft, utfallssteg, knäböj är exempel på mycket bra övningar.
Se till att du utför övningarna rätt innan du lägger på vikt!

Lycka till!

lördag 26 februari 2011

trött

Hade en trevlig fredag. Shopping med C. Blev lite smått och gott. Sen skulle C iväg på spännande uppdrag så jag stack och käka middag och bowlade och spöade skiten ur resten av sällskapet.
På jobbintervjun igår gick det bra. Ska provjobba några dagar nu snart.
Ska strax iväg till jobbet.

Ha en bra lördag!

fredag 25 februari 2011

fredagsfrukost

Sitter och äter frukost med C. Eller egentligen, jag äter frukost, C pluggar. Överstrykningspennor i grönt och gult, böcker med tråkiga framsidor och förmodligen ännu tråkigare och torrare innehåll än en uppdrucken och uttorkad cappuccino. Vet inte om ni fattar liknelsen, den lät bra i mitt huvud iaf.
Jag beundrar C, så duktig som pluggar trots andra problem runtomkring och en tenta som kanske inte gått jättebra. Det kommer nog gå vägen ändå!

Ska på jobbintervju idag!

Fick sluta tidigare igår, jobbar istället på måndag. Foten blev glad, den gillar inte jobba mer än 6h.
Hann till mataffären och systemet. God kvällsmat med räkor och vin.

Tack C för att du är du!

Kärlek!

torsdag 24 februari 2011

skön kväll

Kom hem runt halv elva igår och möttes av fyra glada, med röda kinder, vindrickande roliga typer. Kul att hänga lite och bara ta det lugnt. Varva ner efter en lång dag med gott sällskap och ett glas rött.

Äter lunch med C nu och ska strax kasta mig på cykeln till jobbet. Fint väder men kallt ute.

Ha en underbar dag!

onsdag 23 februari 2011

en helt vanlig onsdag

C har tenta. Jag håller tummarna (så hårt att de nog kommer att gå av). Jag är till 200% övertygad om att det kommer gå bra!

Strax påväg till jobbet. Jobbar 10h idag. Jag tycker inte det är några problem att jobba såpass länge. Det enda problemet är mat. Man måste äta ordentligt strax innan passet börjar och sen ha med sig lite lagom mycket. Det är lite kämpigt att äta mycket strax innan kl 5 på morgonen.
När jag börjar 12 måste jag hinna med både frukost och lunch.

Igår blev det "man tager vad man haver". Mycket godare än vad jag trodde.

Pasta med spenatchampisar;
Koka pasta, glöm inte salta vattnet och hälla i lite olivolja.
Stek en handfull färska champinjoner i smör. Släng i en större näve frysta ärtor.
Tina hackad spenat och släng i detta. Krydda ordentligt med 2-3 pressade vitlökar, peppar, chilikrydda och paprika. Häll i en skvätt mjölk (0,5-1dl) för att det inte ska bli för torrt.
Riv en morot med osthyveln (ser lite roligare ut med lite längre morotsbitar) och släng i det i pastan den sista minuten.
Servera pastan med röran på topp och njut!

Åt vaniljglass och kolaglass till efterrätt och gick och sov direkt. Bra kosthållning? Njae...
Frös riktigt illa under dagen så kroppen var helt slut. Skönt att krypa ner i sängen i tid.

Ha en bra dag!

tisdag 22 februari 2011

gröt och macka

Gooomorrrgon alla morgonpigga!
Ska strax till jobbet. Har 12 timmar att se framemot i runt minus 6 grader och lite lagom blåsigt. Ser att det snöar ute. Nice. Not. Kommer frysa idag igen.
Ska på jobbintervju på fredag! Tror det kommer att gå bra. Man ska ju inte ta ut något i förskott, men det kan vara svårt ibland.

Jobba hårt, plugga lugnt och njut sedan av att vara ledig!
Ta hand om varandra!

Ha det underbart!

söndag 20 februari 2011

söndagspromenad





redan kväll

Haft en underbar helg med middag, fest, sköna människor, god mat och dryck. Så skönt det känns! Är riktigt glad och faktiskt ganska utvilad trots att vi kom hem efter 4 inatt. 
Tejpade foten igår innan utgång vilket hjälpte. Känner att den fortfarande gör lite ont, men jag ska rehaba den lite och känna hur den känns. Men det tar jag imorgon. Nu är det bara chill som gäller. Glass, kaffe och mys. 


Jag önskar att UFC gick att se på tv4play (sänds ibland på tv4 sport mitt i natten). Hade varit perfekt att kolla på. Men tyvärr så är inte allt så som man skulle kunna önska sig.
Har man lite tid över så kolla in Hamid “Akira” Corassanis blogg. Skön blogg med smått galna inlägg. Eller Reza Madadis blogg, lite mer kanske seriös, men inte uppdaterad lika ofta som Corassanis. Sen har vi såklart Madeleine Valls blogg. Rekommenderas!


Ha en skön läsning! 

lördag 19 februari 2011

Äntligen helg

Sitter skönt i soffan - med foten i högläge. Hur hände detta? Kunde gå utan problem och hade inte alls ont iaf de 2 senaste dagarna. Men när jag kom hem igår märkte jag att foten inte ville vara med mer. Ont, lite svullet och jag är jävligt gnällig.
Skönt med lite ledigt. Ska på middag ikväll, ska bli hur mysigt som helst och sen utgång! Det var ett tag sedan sist, måste jag erkänna, men det ska bli riktigt kul!
Nu ska det bli lite kaffe och kanske lite läsning i den spännande boken från E.
Hoppas bli bra snart så att jag kan börja träna och såklart starta utmaningen! Trött på förkylning och fotproblem...
Jag längtar efter sommaren! Lite bilder från förra sommaren

Ha en bra helg!

onsdag 16 februari 2011

gooomorgon!

Sovit gott? Har precis ätit frukost och sitter och tar det lugnt en stund till innan det är dags att gå.
Har riktigt ont i halsen, men jag hoppas det släpper under dagen.
Ha en bra dag!

tisdag 15 februari 2011

dagens sköna

C är klar med uppsatsen. Efter smooothie, godis, kaffe i liter.

  "hon är nog som en krönika" - Cs tips för att skriva roliga och bra artiklar. (För att förklara lite till så diskuterade vi Mian Lodalen...)

Mys i soffan. Jobb kl 0600 imorgon.

Sov gott!

Sjuk och eländig eller en ganska vanlig tisdag.

Har knappt någon röst, det river i halsen och jag har hostat halva natten och inte fått sova särskilt gott och länge. Känns inte alls kul.
Igår blåste det sjukt mycket och jag var tvungen att vara ute den största delen av arbetsdagen. Kändes inte alls bra. Skönt att komma hem till en varm famn. Pizza, solsidan och levande ljus. Mycket lyckad kväll.

En present kom på posten från min mamma - Stekta gröna tomater. Älskar den filmen. Den är helt fantastisk. Ska kollas på ikväll!

Sitter och dricker kaffe och äter Mariekex. C skriver hemtenta. Livet är jävligt skönt när man får vara hemma, får lite lugn och ro och kan slappna av.

Ett leende smyger sig fram på läpparna och själen mår gott!

Kärlek

söndag 13 februari 2011

Jobb

Jag har två jobb. Tyvärr får jag ändå inte ihop till heltid, men brukar ligga runt halvtid - ungefär.
Två helt olika jobb, ett nyare, vi kallar det G. Roliga arbetskamrater, bra ledning och mycket händer. Det andra, H, har jag haft ett tag. Det är ett sjunkande skepp där ingen tar ansvar, där ytterst få trivs och ingen riktigt bryr sig. Jag kan ligga sömnlös innan jag ska dit.
Idag jobbade jag några timmar och hade ganska skoj trots en del incidenter (vanligt förekommande på G) ont i halsen och fortfarande ont i foten. Men jag går dit och tycker om det. Trivsel är mycket viktigare än vad jag tidigare trott. Imorgon ska jag till H. Får huvudvärk av bara tanken. Känner redan att jag vill att det ska vara onsdag - "så jag slipper skiten". Jobba måste man. Oavsett politisk och ideologisk övertygelse behöver man pengar i dagens samhälle.
Jag söker nytt jobb som jag hoppas kunna kombinera med G, så att jag slipper H. Jag hoppas verkligen.

Nu ska jag kasta mig i soffan, med foten i högläge och dricka te.
Ha en bra kväll!

lördag 12 februari 2011

frukost

Goomorron!
Sitter och äter god frukost, gröt, 2 ägg, en avokado, kaffe och mer blir det. Ska jobba från 12 så jag tänkte stå mig ett bra tag på frukosten.
Hade en supertrevlig kväll igår. Häng med E och J - exilSkåningar som flytt till Göteborg. Pasta med tomater, kikärtor, zuccini och fetaost och en hemmagjord marrängsviss. Mycket lyckad kväll!

Förkylningen är inte bättre. Ont i halsen är nog det värsta. Foten är inte mycket bättre. Gör fortfarande ont. Jag lånade en bok från E om idrottens anatomi, kommer läsas från pärm till pärm och en del kanske hamnar här...

Ha en bra lördag och njut av det fina vädret!

torsdag 10 februari 2011

torsdag

Vaknade upp imorse med ont i halsen. Det blev ingen träning ikväll. Fan. Måste bli frisk snart!

Har haft en intressant vecka, var på föreläsning om asylrätt anordnad av Amnesty i tisdags.
Igår var det Utrikespolitiska föreningen i Lund som bjöd in Kajsa Ekis Ekman, författare till boken "Varat och varan" om prostitution och surrogatmödraskap. Kopplingen mellan dessa två ämnen var inte självklar för mig från början men när hon utvecklade sina argument och jämförde de två "tjänsterna" blev bilden mycket klarare. Kort - alla har rätt till sin egen kropp.

Gregor Noll
Kajsa Ekis Ekman 






Vi avslutade kvällen med trevligt sällskap och god öl på ett mysigt men småstökigt hak.


Har haft en lugn dag. Linssoppa och svtplay. Ska bli lite god glass till efterrätt.

Sov gott, simma lugnt!

tisdag 8 februari 2011

indelning

Människor vill ha det enkelt för sig. Allt skapas för att underlätta för mänskligheten.
Linné, en man de flesta svenskar har sett då han poserar på hundringen, var en riktig höjdare på det där med att dela in. Han skapade ett system genom vilket han delade in både flora och fauna. Han delade även in människor. Han kunde gjort med människor likadant som med djur och växter, dvs endast ange objektiv fakta. Men Linné valde att sträcka sig ett steg längre. Han valde att ge de olika raserna lite olika beskrivningar grundade på hur han uppfattade dem. Europeanus var stark, blek. Afrikanus långsam, Asiaticus girig. Eftersom Linné var en framgångsrik och hyllad vetenskapsman levde den här föreställningen kvar väldigt läge och kom att prägla hur man såg på sina medmänniskor i andra delar av världen. Linné skapade ett system för att underlätta för mänskligheten. Människor vill ha det enkelt för sig. Istället för att verkligen undersöka och se efter valde man att förlita sig på Linné.
Sverige har spelat roll gällande utvecklingen av rasteorier. Linné och Rasbiologiska institutet är två bra exempel på detta. Vi vet alla vilka hemska konsekvenser ett tänkande som segregerar människor kan få. Jag syftar självfallet på Förintelsen, men även apartheid i Sydafrika, segregerat USA, diskriminering av minoriteter i bla Ryssland, kastsystemet i Indien. Allt grundat på klassificeringar. Indelningar. System. Vad är det som skiljer oss människor åt? Vilken roll spelar egentligen hudfärg, språk etc? Är det verkligen färger som skall avgöra om det är så att vi är bra eller dåliga människor, värda eller ovärda en viss behandling och respekt.
Jag tror inte på människors lathet och simpla tänkande. Jag vägrar att låta en viss typ av enkelhet styra mitt sätt att tänka. Jag är nog enklare än så. Jag tror på alla människors lika värde. 
Jag blev, för väldigt längesen nu, inspirerad och tagen av en persons enkla drömmar. En individ som kunde uttrycka sin önskan för en större skara åhörare. Jag hoppas att han inte talade inför döva öron. Ett citat taget ur det denne talare sa;
"I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character." (Martin Luther King)


Låt oss göra den drömmen sann. 

nytt kaffe

Läkarbesöket gick bra. Tog en bra stund. Foten skulle fotas med röntgenaparaten. Men det var inte så illa med den, bara en riktigt rejäl stukning. Ingen kapning av foten.
Handlade med lite kaffe hem och äntligen kan vi dricka kaffe igen! Vi köpte nämligen en ny kaffesort innan vi åkte på skidor. Billigt och bra tänkte vi. Men fy fan. Riktigt illa. Som att dricka kaffe med smält plast i.
Zoégas ska det va! Gott. Hos oss dricks det riktigt starkt kaffe som ska smaka mycket.
Vilar foten och förkylningen idag. Thai blir det först på torsdag. Kanske sticker en sväng till gymet imorgon och kör lite lätt så kroppen blir glad. Känner mig inte 100 efter förkylningen som attackerade både mig och C under skidsemester.

Skål på er och simma lugnt i stormen!

måndag 7 februari 2011

Måndag

Foten överlevde sex timmars lugn promenad på jobbet. Påväg hem blev det dock värre och den sista biten från bussen gjorde jävligt ont. Kanske för att jag slappnade av.
Läkaren imorgon, jobb först igen på fredag om inget dyker upp tidigare.

Här kommer lite bilder från skidsemestern;

Från toppen

Från toppen, sista dagen

Ett trevligt parti Monopol. Jag vann!
Ha det gött och simma lugnt

söndag 6 februari 2011

Foten

Fint hudfärgat elastiskt bandage
Det går att gå på den. Ska jobba sex timmar imorgon så den får hålla under den tiden. Ska fortsätta vila foten nu ikväll och gotta ner mig i soffan med C och kolla på film och äta onyttigheter.

Simma lugnt

Utmaningen

Jag kan inte hålla mig. Tänkte först ta reda på om foten funkar eller om det är lika bra att kapa den innan jag introducerar utmaningen. Men eftersom det kliar i alla fingrar och tår är det nog dags att presentera utmaningen. Pga skada och förkylning kommer utmaningen dra igång troligtvis tidigast mot slutet av nästa vecka. Lite tid för mental förberedelse alltså.

Utmaningen är enkel. Sex veckor efter utmaningens start skall 100 armhävningar utföras.
Enkelt? Kanske för vissa.
För att fixa detta har jag tagit hjälp av en hemsida och med hjälp av den skapat ett träningsschema som måste följas för att resultat ska uppnås.
Ser framemot detta! Ska bli riktigt roligt. Els - du är väl på? C har inget val!

simma lugnt

lördag 5 februari 2011

lördag

Sitter hemma i soffan med foten i högläge inlindad i ett hudfärgat elastiskt bandage och funderar på när förkylningen kommer att vara över. Jag tippar på måndag-tisdag.
Kanske något så spännande som linssoppa ikväll. C har lovat lite godis till lördagsmyset. Kommer bli skönt med en slapparkväll framför tv:n. När jag blir fri från förkylningen och när läkaren meddelar om jag får lov att stödja på foten tänkte jag påbörja en utmaning på sex veckor. Någon som är på?

Längtar till träningen. Vill verkligen sparras igen. Det är en upplevelse i sig att få stryk och inte tappa huvudet eller bli rasande och tappa bort sig själv. Adrenalinhöjande till 200% och jävligt kul. Jag hoppas jag är så pass ok på torsdag att jag kan sticka dit och köra lite lätt. Träningen är normalt på tis, tor och lör.
C har sin träning på måndagar och onsdagar, men med den dunderförkylningen är vi nog två som sörjer förlorade träningspass.

simma lugnt i regnet!

fredag 4 februari 2011

skidsemester

Äntligen hemma efter skidsemestern.

Innan vi drog på oss skidorna stannade vi en dag i Göteborg. Filmfestivalen fick två nyfikna besökare som så - You don't like the truth - 4 days inside Guantanamo. Dokumentärfilm. Riktigt bra. Visar hur rättvisa, demokratiska och frihetskämpande USA verkligen är... 

http://www.youdontlikethetruth.com/



4 intensiva dagar med mycket skratt, feber och snö. Och såklart en del skidåkning.
Cs skidpremiär. Snacka om att hon rocka i backen! Grymt duktig.
Skidor är jättekul. Alla borde prova. Längtar sjukt mycket till nästa skidsemester!

Jag drog på mig en förkylning, under andra dagen, som jag sedan smittade alla med. Blev själv lite friskare men pajade foten istället. Den är svullen som en ballong och det har diskuterats fram och tillbaka om det är en spricka eller inte. Ringde VC idag och har fått tid på tisdag hos ortopeden. Ingen träning fram till tisdag.
Hoppas fotjäveln läker snabbt! Skulle jobba ikväll men det blir inte mycket med det.

Ha det gött, simma lugnt
/K.