lördag 28 maj 2011

Kämpar på svtplay

Kolla in svtplay.se en serie i tre delar om tre kämpar. Sista avsnittet handlar om MMA-fightern och thaiboxaren Elina Nilsson.
Mycket bra!

Här nedan kommer ett klipp

Mat

Mat. Grundläggande, livsviktigt och inte allt så konstigt. Eller?

Går man runt i en matbutik och ser sig om så innehåller de flesta produkter en oerhörd massa E-ämnen. Konstgjort, besprutat och onyttigt. Maten vi stoppar i oss är den som ska ge oss energi, inte bara mätta magen för tillfället. Maten ska göra så att alla funktioner i kroppen sköts som de ska. 
Så att vi tänker, går, pratar och sover som vi ska. Återhämtning efter träning eller bara en vanlig dag kräver olika typer av mat men grunden är ändå samma, den ska säkerställa våra behov.

Jag upplever ofta att när det diskuteras mat och när man tittar på folk som handlar mat så handlar det bara om att i stunden stoppa hungern. Det handlar om mer än så. Äter man alltid onyttig mat kommer det speglas i kroppen. Ex blodsockernivån - kan man hålla den jämn har du större fokuseringsmöjligheter och kan prestera bra under längre tid, men om du äter något där blodsockret skjuter i höjden och sedan dalar lika snabbt igen kommer prestationen och ditt humör lida.

Färdigmat, fastfood och alla typer av halvfabrikat från större välkända märken innehåller mycket E-ämnen. Konserveringsmedel, salt och socker är oftast tillsatt. Då vissa tillsatser läggs i maten försvinner och försvagas den naturliga smaken och för att maten ska smaka så som konsumenten förväntar sig läggs därför mer tillsatser till. 

Bröd* bakas med jäst, mjöl och vatten. Det är grunden och inte svårare än så. Nästa gång du handlar bröd i butiken kolla på innehållsförteckningen och ställ dig frågan varför brödet innehåller så mycket.
Vissa produkter innehåller inte ens den frukten, bäret eller grönsaken som utlovas utan endast essenser, tillsatser och smakförstärkare.

Kött är ett annat bra exempel. Men lite svårare eftersom innehållet i förpackningen vi handlar är inte svår att utläsa. Ex "Innehåller svenskt nötkött". Bra, då vet jag det. Men vad matades köttet med innan det hamnade här? Jag tror att många konsumenter idag inte vet hur matproduktionen går till. Att en tomat inte behöver vara rund och lysande röd, att en potatis kan vara en lite hålig och ful knöl, att gurkor inte är 30cm långa och raka och bananer inte ska smaka diskmedel.
Det du äter går igenom din kropp. Blir en del av dig, ger dig energi och påverkar dig oerhört mycket.

Lägg ner lite mer tanke på det du stoppar i dig. 
Det lönar sig i längden. 
Var smart. Välj ekologiskt!

Eder K.

*Bröd är bara ett exempel bland många som innehåller oerhört många onödiga tillsatser, men att beskriva en färdigrätt känns helt överflödigt. 

ny utmaning?

Vandringen i måndags var fantastisk. Det är den typen av aktivitet man borde göra minst en gång i veckan för att komma bort från allt jobbigt och stressigt och istället komma närmre sig själv.

Fjällräven Classic
Vi förbereder oss för en lite längre utflykt och kollar på ryggsäckar, skor och annat smått och gott. Själv är jag en prylgalen person som älskar att titta på alla finurliga små prylar som är så praktiska och bra. Hade jag kunnat hade jag handlat alla sådana saker, även om jag vet att jag inte kommer att behöva allt... Så nu har i alla fall kartor, skärp och vattenflaska införskaffats. Storleken på ryggsäcken har vi inte riktigt kommit fram till, men det ska nog lösa sig.
Affären som täcker alla vandrings- och utelivsbehov är självklart Naturkompaniet. Lite dyra grejer, men mycket bra kvalitet och kunnig personal.
Kollade in deras hemsida och hittade en länk till Fjällräven Classic, en vandringstävling på 110km i en av världens vackraste miljöer. Jag tror att det hade varit mycket spännande och oerhört kul och lärorikt att göra något sådant. Krävs dock betydligt mer erfarenhet och ett antal mil i benen (de rekomenderar minst 20mils vana).
Men ingenting är omöjligt och drömmar är till för att uppnås!

Planerar, funderar och realiserar!

tisdag 24 maj 2011

Ute i det fria

Betong, bilar, oljud, människor, ständigt plingande i mobilen... Ledig dag men ändå en massa stress hela tiden.
Valde bort allt detta igår för att istället ta en tur ute i det fria. Mobilerna av, vandrarskorna på. Så himla skönt.
Vi stötte på en kopparorm, lite skalbaggar, kor i mängder och tyvärr inte av det fredligaste slaget eftersom de hade kalvar och tjuren i samma hage som vi så gärna ville gå igenom...



Så skönt att inte tänka på något annat än just det som omger en. Önskar man kunde ge sig ut oftare! Trötta i hela kroppen när vi kom hem.
Avrundade kvällen med god mat och dryck och önskningar om att få göra om detta så snart som möjligt!

söndag 22 maj 2011

Söndag, kvavt och mullrigt

Sommaren är på ingång. Åska, kvavt och skurar. Ja, sommaren är nog här för att stanna ett tag.

Tänkt ge en liten träningsuppdate.
Har blivit ett yogapass och tre gympass denna veckan. Riktigt skönt!
Gymade idag, körde lite blandat men fick med hela kroppen. Kändes riktigt skönt!
Har kört på med mina vibram nu och det går riktigt bra. Sköna att ha på gymet. Känner mig lätt och bekväm i dem. Ger bra grepp och stöd. Tar en liten millisekund att vänja sig vid att balansen är lite annorlunda. Men det är inga som helst problem.
Köpte en banan och en sån här på vägen hem. Blev riktigt fruktiserad!

Riktigt god smoothie, blåbär och hallonsmak. Bara frukt, ingen skit i. Mycket gott!



Kom hem och lagade lite god pasta med tonfisk, ägg, pesto. 

Riktigt mätt och glad efteråt. Hade lite rödbetor till, eller egentligen som dessert eftersom det är så gott!

Ekologiskt såklart!






Sitter och slöar nu en stud. Ska strax avnjuta en kopp kaffe.
Och njuter av ledigheten!


Ha det finfint!

lördag 21 maj 2011

konsten att tala

Jag är sämre på att kommunicera än vad jag tidigare trott.
När jag känner mig tryckt mot väggen, instängd, underlägsen, arg eller ledsen så kan inte min hjärna och mun kommunicera. Det blir totalt stopp. Ibland blir det helt tomt i huvudet. Tomt och alla tankar försvinner. Inga ord kan komma ut ur mig och jag kan inte svara på något. Det handlar inte om hur den andra personen pratar med mig, utan oftast om vad. Ju mer jag bryr mig personligen, desto svårare har jag att svara tillbaka. Att debattera olika ämnen har aldrig varit ett problem, då snackar jag utan att det går att stoppa och nästan utan att jag behöver andas mellan orden. Men när det kommer till det personliga, det som ligger mig närmast om hjärtat, när jag helt enkelt blir rädd att det jag säger ska missförstås då går det inte. Alla ord tar slut. Det som kommer ut blir lösryckt. Kan inte förklara hela bilden. Jag ser den i mitt huvud, vet exakt vad jag menar, men i ord blir det för lite. Inget man förstår eller kan sätta in i en större bild. Jag kanske bara menar en liten detalj i vardagen, men kan inte förklara och då blir det fel. Då blir det missförstånd.
Då blir det helt fel.

Göteborgsvarvet - världens största halvmara


Lycka till alla som springer idag!

fredag 20 maj 2011

Stay clean!

Ett antal dopingfall har uppmärksammas de senaste dagarna.
Det mest uppmärksammade är MMAfightern Bielkheden. Han har tagit kosttillskott som det visade sig innehöll ett olovligt preparat.
I en intervju hävdar han att det olovliga preparatet (methylhexanamin) inte fanns på innehållsförteckningen. Bielkheden skyller på att riksidrottsförbundet vill statuera exempel. Det är alltid utövaren själv som är ytterst ansvarig.
Riksidrottsförbundets ordförande Stefan Stenudd har kommenterat TT notisen på sin blogg; "Jag är optimistisk. De fall som har dykt upp i våra led påminner oss om allas vårt ansvar när det gäller att helt och hållet undvika doping, så jag tror och hoppas att framtida dopingkontroller inte ska ge samma tråkiga utslag".
På riksidrottsförbundets hemsida finns det mer information om doping, bl.a. WADAs lista över preparat, statistik och vidare information om kosttillskott etc.

Oavsett om det finns eller inte på innehållsförteckningen på det du stoppar i dig eller om någon annan ger det till dig så är du alltid ytterst ansvarig för det du har i kroppen.


Stay clean!

Lite blandade bilder


Snygga lyktor av miso-skålar. Tack C för en underbar kväll!
Bönsallad med tomat, spenat och god hemmagjord dressing

Panerad torsk (förutom en, ströbrödet tog slut)
Ställ alltid krav på det du äter och dricker. Det handlar om din hälsa och ditt välbefinnande. Bry dig!





träning

Lite yoga igår. Kändes bra i hela kroppen. Nu dags för ett gympass. Ska försöka avsluta med intervaller på löpbandet om jag inte blir för trött i kroppen. Vill alltid kunna maxa.

Göteborgsvarvet för i år springs imorgon. Förhoppningsvis är man deltagare nästa år!

Lycka till med er träning!

torsdag 19 maj 2011

ett tips

Litet motivationstips
Det är mycket enklare att sluta på repetition 8 än 2. Eller hur?
Lura dig själv och räkna ner istället för upp!

Lycka till

tisdag 17 maj 2011

Norges nationaldag och träningsstart

Tränade med vibrams på gymet idag. Funkade oerhört bra. Körde en kort stund intervaller på löpbandet. Känns i vaderna. Riktigt kul! Måste tänka på att balansen i foten förändras.
Avrundade träning med god pastalunch, tonfisk och ägg.
Skönt att ha tid och komma igång igen.

Simma lugnt och skål!

lördag 14 maj 2011

fredag 13 maj 2011

trött

Jag är trött.
Inte bara för att jag sovit lite utan för att det är så mycket hela tiden. Mycket jobb och inte mycket tillbaka. Det tar på krafterna. Inte mycket energi eller glädje till träning. Ont hjul.
Utan träning får iaf jag ingen extra energi, den jag skulle behöva för att träna.

Och en sak till -
Människor är trögfattade idioter.

Ha en bra fredag!

fredag 6 maj 2011

nystart för fan!

Hade möte på jobbet -G. Snack med mr Boss efteråt. Trodde jag skulle bli nervös eller något, men var bara lugn och glad. Hela dagen idag har varit underbart bra. Solen skiner och jag är bara jävligt nöjd!
Gick en svängom i stan, köpte världens fetaste nya löpardojor! Kommer även användas en del på gymet.
Ser framemot att sätta igång!
Mötte Cs syster på stan och hängde med till hennes stora lägenhet på en go fika. Underbart skönt att bara chilla och ta det lugnt. Jobbar nu i några timmar, sen utgång ikväll på nytt ställe.
Ska bli kul!

Kommer uppdatera mer hur det går med löpningen och de nya skorna!


Snygga?
 Litet klipp med tips




Ut i våren och spring med er!

torsdag 5 maj 2011

nystart?

Förkylningen verkar vara påväg att försvinna. Fortfarande en aning slö i kroppen, halsen känns lite sådär. Men att gurgla salt, dricka ton med vätska och vila har gjort susen!

Längtar till träning! Ska införskaffa nya löpardojor, tror det blir imorgon eller till helgen... Behövs verkligen!

Känner att det ska bli skönt att få livet lite mer uppstyrt till hösten. Blir nog plugg och lite extrajobb. Det är lyx med regelbundna tider och vetskapen om hur det kommer att se ut den närmsta tiden. Slippa jaga timmar, sova oregelbundet, äta konstigt vid konstiga tider på dygnet, och inte kunna vara 100% ledig utan jämt vänta på något nytt.

För att få fokus behövs rutin, i alla fall för mig. För att få träning att fungera och kunna lägga ner tiden som behövs krävs disciplin och rutin. Jag har lite små mål jag vill uppnå gällande träning och välbefinnande. Men för att ha motivation och tid måste vissa saker omstruktureras i vardagen.
Utan tillräckligt med mat och sömn fungerar inte kroppen. Därav sjukdom och stress och annan onödig skit.
Vi får se hur det blir. Det kan alltid bara bli bättre.
Nya steg, nya mål, ingenting är längre omöjligt!

Peace!

måndag 2 maj 2011

depp

sjuk. eländig. hemma från jobbet.
skönt att C snart är hemma igen!