söndag 30 oktober 2011

Målsättningar

För att nå ett mål måste man ha en plan, en strategi att följa.
Gjorde häromdagen en mind-map som en del i planen för hur jag vill göra med olika saker i livet.
Fördelen med att göra den här typen av hjärnrensning är att du får allt svart på vitt, mål, önskningar osv. Oavsett vilken metod du använder, om du gör en karta eller en lista, så är resultatet det samma. Du ser var du är och du ser vart du vill nå.
Lätt att följa och följa upp.

Ett exempel på hur det kan se ut





Hur gör du för att lyckas nå dina mål?

onsdag 26 oktober 2011

torsdag 20 oktober 2011

Bönsallad

Ett recept på en god bönsallad, att ha som den är eller som tillbehör till något annat smått och gott

4-5 stora rivna morötter
En näve körsbärstomater, eller 2-3 vanliga tomater
Ett paket kikärtor
Ett paket kidneybönor
1/2 dl solrosfrön
Blanda allt, tillsätt linfröolja, (eller annan god olja), salt, peppar, krydda med lite paprika och chili, häll en liten liten skvätt balsamvinäger, en liten tsk pressad citron för att morötterna ska hålla sig snygga.

Färdig!

Här serverad med kokt ägg

Medaljer

Under thaiboxnings-VM lyckades Sverige ta 14 medaljer! Inte illa.
Det bästa med denna nyhet är dock att 9 av medaljerna togs av damerna!
Stort grattis!

onsdag 19 oktober 2011

Jaha...

Usch vilken sopa jag är! Gick duktigt upp i tid för att hinna till plugget, men somnade om i soffan. Fick en mysig morgon i soffan med kaffe etc istället. Försöker ju vända allt till det positiva!

Känner att motivationen kanske inte är på topp. Fick hem nya Fighter i veckan och satte mig och läste ledaren. Precis vad jag behövde. "Utan mål ingen mening" lyder rubriken där Marko Gyllenland föreslår en lista på sju punkter på hur man ska nå sitt mål. Några få punkter som jag direkt kände kan användas vid alla typer av målsättningar.


Lite kortfattat:
1. Bestäm dig för vad du vill nå för mål
2. Skriv ner
3. Sätt en deadline, eller flera om det är ett stor mål
4. Skriv ner allt du kan göra för att uppnå målet, alla småsaker
5. Organisera din lista i tidsordning och prioritet
6. Börja nu!
7. Gör något varje dag för att närma dig ditt mål

En fantastiskt bra lista, applicerbar på de flesta mål man kan ha i livet. Listan gav iaf mig inspiration till att strukturera upp saker och ting. Om saker och ting blir lite för stort är det nog enklast att dela ner det i mindre beståndsdelar. Det blir på så sätt mer hanterbart och lättöverskådligt.

Lycka till med era mål, berätta gärna hur det går!

torsdag 13 oktober 2011

Oktober - Rosa bandet

Oktober är sedan ett tag tillbaka Rosa Banets månad. Det finns allt från rosa rattmuffar, armband till morötter, hudsalva och annat smått och gott som man kan handla för att visa sitt stöd i kampen mot cancer.

Visa ditt stöd, var lite mer rosa!

onsdag 12 oktober 2011

Löpteknik och hur fantastisk människan är - Del III

Det finns massor med olika tips på hur man ska stärka kroppen dvs knäna, fötterna och höfterna för att löpningen ska ske mer skadefritt. Men om man istället tittar på tekniken, lär sig springa bättre och skonsammare så ger det ett bättre resultat i längden.

För att få rätt löpteknik finns det lite olika ”skolor” man kan vända sig till. Några starkare aktörer är POSE och Chirunning.
En liten filmsnutt om POSE:



Oavsett vad man kallar tekniken är ändå grunden ett "barfotatänk". EftersomgGrunden för den här typen av löptekniker bygger på människans anatomi och utnyttjandet av vad vi har. Ett enkelt sätt att börja använda kroppen på rätt sätt är barfotalöpning eller liknande, där man tvingar sig själv att glömma allt man tidigare lärt sig om löpning och börja lyssna på kroppens signaler och springa på ett naturligt sätt.


Barfotalöpning är ett bra sätt att stärka kroppen på. Ett bra tips är att införskaffa ett par lätta "barfotaskor" för att skydda ovana fötter från grus och annat hårt. Börja med korta promenader och löpningar på gräs. Enklast att få rätt löpteknik är faktiskt genom att springa i uppförsbackar. Detta eftersom man då inte använder hälen.

Tänk bara på att när du ändrar din löpteknik så skynda långsamt. Låt kroppen bygga upp både ben och fotmuskulaturen. Öka sträcka/belastningen långsamt.

måndag 10 oktober 2011

Eftermiddagssnacks

Goda rostade och saltade sojabönor, torrt men gott som snacks! Lite nyttigare än chips...

Ha en fin regnig måndag!

Löpteknik och hur fantastisk människan är - Del II

Löpning och fotens funktion

När man tränar en sport, oavsett vilken, så ligger en stor fokus på tekniken, genomförandet av viktiga moment, detaljer, rörelser. Men när det gäller löpning så förutsätts alla kunna springa.
På med skorna och ut och jogga. Svårare än så kan det väl inte vara? Eller…
Problemet med detta är att man idag inte kan springa, tekniken som använd är anpassad till skorna vi har och inte tvärt om. Detta leder till att många människor, framförallt alla typer av motionärer, tränar på ett rent av skadligt sätt. Detta eftersom vi idag är så beroende av våra prylar och nya skor och har köpt konceptet med förstärkta skor till 100%.

Jag tror att anledningen till att de flesta löpare någon gång drabbas av skador, oavsett om det är fotstukning, höft eller knäproblem så beror detta på två saker, för det första en felaktig löpteknik och för det andra svaga muskler.

Den dåliga löptekniken får vi på grund av att vi landar på hälen och sedan för över tyngden på resten av foten. Hälen är en benklump, utan skydd och känsliga nerver, vilket gör att vi vid landningen inte registrerar underlaget och kan inte anpassa kroppen till den hårda stöten, utan gör detta först i efterhand.
Foten är, som jag tidigare nämnt, byggd av massa små ben, leder, senor och muskler.
Man kan nästan säga att foten är som två fjädrar, en mellan tårna och hälen, en i hälsenan. Om man landar på hälen missar man den enorma kraft som dessa två fjädrar ger. Landar man däremot på främre delen av foten så utnyttjar man kroppens fantastiska anatomi och dessutom har man möjlighet att anpassa kroppen till stöten man får från underlaget. 

Foten är ungefär lika känslig som handen. Med handen känner du tydligt underlag, strukturer, faror etc. Foten har precis samma fantastiska egenskap och säger till kroppen att nu går eller springer jag på något mjukt, eller hårt, vilket gör att landningen anpassas och knäna och höfterna hamnar i rätt position. 
När man landar på hälen kan alltså foten inte signalera till kroppen om stöten och reaktionen sker i efterhand. Detta gör att man med sin tyngd skapar en kraftig stöt i knä, höft och rygg. Landar man på hälen får man en framåtlutad hållning som gör att knät och höfterna blir extra känsliga mot stötar.

Om man däremot springer med en teknik där man först landar med framfoten får man en mer upprätt hållning som hjälper kroppen hålla farten framåt och eliminerar risken för förslitningsskador i höft och knä. Tanken är egentligen att man ska springa med en rak och upprätt hållning. Huvudet skall vara ovanför axlarna och inte framför kroppen, höfterna skal vara i rak linje under huvud och axlar och foten skall vid nedstampet hamna under kroppen, inte framför eller bakom.
En annan fantastisk fördel med att landa på framfoten är den enorma kraft detta skapar, det känns inte som ett tungt klampande när man springer utan mer antilopliknande, med kraft, energi och man ”flyger” fram.


När jag säger svaga muskler så menar jag inte att man har svaga benmuskler (lår, vader etc) utan jag menar i foten. Alla de små musklerna som finns i foten och bland fotbenen, ligamenten och senorna skapar ett tryck och en enorm kraft, om man använder dem och om man gör det på rätt sätt. När vi människor använder skor, oavsett vilken typ av skor, så begränsas fotens rörelseförmåga och därmed muskelanvändningen. Finmotoriken försämras och foten blir svag. Det betyder inte att den inte kan användas när man går eller springer. Den typen av försvagning som sker märker man inte om man inte börjar använda musklerna igen.  Försvagningen visar sig när man ska gå och köpa skor och du får frågan om du behöver inlägg, förstärkningar, kuddar och skydd och annat stöd för foten så att den ska gå ”rakt”. 

Om det inte är så att man behöver stöd av medicinska skäl så beror det förmodligen på att småmusklerna i foten inte är tränade och inte kan hålla upp din for tillräckligt bra. Om man då köper skor med extra stöd förstärks bara detta eftersom man aldrig någonsin låter foten träna. 
Föreställ dig att du tränar hela kroppen, varje dag flera timmar, lätt och tungt, men att du aldrig tränat din vänstra arm. Hur skulle det fungera för dig och kroppen? Om man aldrig tränar en muskel kan den aldrig heller hjälpa kroppen och vara till någon nytta. Fötternas småmuskler behövs för att undvika problem i foten, knäna, höfterna och ryggen.

Något vi glömmer när vi handlar skor är företagen bakom. Nike, Adidas eller andra stora aktörer är först och främst företag som lanserar produkter och vill få så mycket sålt som möjligt. De jobbar inte för att förbättra vår hälsa eller har ett ansvar att skydda våra kroppar. 
Så om ni väljer att lita på dem, så är det er sak. Jag väljer helt klart att lita på min kropp och lyssna på kroppens signaler.


söndag 9 oktober 2011

Solig söndagsmorgon

Tydligen har det varit säsongens kallaste natt hittills (mer här).
Tycker inte att det märks, solen skiner och det är riktigt gött - inomhus.
Jag bjuder på en morgonbild!

Plugg, plugg och mera plugg gäller idag.
För att jag ska bli bättre på att uppdatera och skriva, så vill jag gärna höra era önskemål!
Vad vill ni läsa om? Vad vill ni ha för "läs-serier"? Vad tycker ni?

lördag 8 oktober 2011

Löpteknik och hur fantastisk människan är - Del I

Fotens anatomi

Foten delas in i tre delar, framfoten, mellan och bakfoten. Foten består av 26 ben.
Framfoten består av 14 falanger, tre per tå, utom stortån som har två. Detta då foten ska bära kroppen tar stortån största delen av vikten. Samma struktur i handen där tummen endast har två falanger. Det finns ligament som omsluter falangerna, sk. interfalangealkapslar.


Foten består vidare av fem långa ben i framfoten kallade metatarsalben. De återstående benen utgör mellanfoten och bakfoten. De intertarsala ligamenten binder samman bla benen i bak och mellanfoten.
Bakfoten består av två tarsalben, spångbenet och hälbenet, på detta ben kommer sedan skenbenet och vadbenet vilket utgör själva fotleden.


Ligament
Fotleden består av flera ligament och leder. Detta gör att fotledsrörelser kan ske åt olika håll, jämfört med andra leder. Bland andra finns talocruralleden, en gångjärnsled. Utöver ledkapseln har insidan av fotleden fyra ligament - ett djupt och tre ytliga. På utsidan finns det tre ligament, det starkaste är talofibulare posterius och det längsta calcaneofibulare. FTA-ligamentet, talofibulare anterius, är det kortaste ligamentet och det som är mest utsatt för yttre påfrestningar och brister vid exempelvis stukningar.

Foten bildar ett valv eller en båge. Området som skapas under valvet ger utrymme till muskler, blodkärl etc.
Foten består av en mängd muskler som både har fästen och ursprung i foten, men även de som har ursprunget utanför foten men fäster i den.

Fotvalvet
En viktig del av foten är hälsenan, achillessenan, som är fästsenan för bla gastrocnemius, stora vadmuskeln. Om man drabbas av hälseneinflammation kan detta leda till bristningar. Även våld mot hälsenan eller överdriven belastning kan orsaka skador. 







Källa: Fakta om rörelseapparaten Anatomi för idrotten, Robert S. Behnke, 2008, SISU Idrottsböcker

tisdag 4 oktober 2011

Tips för att stärka fötterna


Så att du lättare undviker stukningar och andra trista småskador

- Gå så mycket du kan barfota
- Sitt eller stå och lägg en handduk på golvet och rulla ihop den med tårna och släta ut den igen.
- Tåhävningar, hela tiden, överallt, gunga utan att nudda hälarna i golvet
- Stå på ett ben när du borstar tänderna, eller skriv siffror eller bokstäver i luften med det fria benet.


måndag 3 oktober 2011

Tillbaka!

Sommaren har flugit förbi, fylld med jobb och mera jobb. Tillbaka nu i lite mer ordnad vardag och förhoppningsvis tid för fler inlägg.

Under hösten kommer jag försöka få ut intressanta serier, som fokuserar på träning och mat. Mer vill jag inte avslöja i dagsläget, men det kommer att bli mycket intressant kan jag våga lova!

Eder K.