lördag 8 oktober 2011

Löpteknik och hur fantastisk människan är - Del I

Fotens anatomi

Foten delas in i tre delar, framfoten, mellan och bakfoten. Foten består av 26 ben.
Framfoten består av 14 falanger, tre per tå, utom stortån som har två. Detta då foten ska bära kroppen tar stortån största delen av vikten. Samma struktur i handen där tummen endast har två falanger. Det finns ligament som omsluter falangerna, sk. interfalangealkapslar.


Foten består vidare av fem långa ben i framfoten kallade metatarsalben. De återstående benen utgör mellanfoten och bakfoten. De intertarsala ligamenten binder samman bla benen i bak och mellanfoten.
Bakfoten består av två tarsalben, spångbenet och hälbenet, på detta ben kommer sedan skenbenet och vadbenet vilket utgör själva fotleden.


Ligament
Fotleden består av flera ligament och leder. Detta gör att fotledsrörelser kan ske åt olika håll, jämfört med andra leder. Bland andra finns talocruralleden, en gångjärnsled. Utöver ledkapseln har insidan av fotleden fyra ligament - ett djupt och tre ytliga. På utsidan finns det tre ligament, det starkaste är talofibulare posterius och det längsta calcaneofibulare. FTA-ligamentet, talofibulare anterius, är det kortaste ligamentet och det som är mest utsatt för yttre påfrestningar och brister vid exempelvis stukningar.

Foten bildar ett valv eller en båge. Området som skapas under valvet ger utrymme till muskler, blodkärl etc.
Foten består av en mängd muskler som både har fästen och ursprung i foten, men även de som har ursprunget utanför foten men fäster i den.

Fotvalvet
En viktig del av foten är hälsenan, achillessenan, som är fästsenan för bla gastrocnemius, stora vadmuskeln. Om man drabbas av hälseneinflammation kan detta leda till bristningar. Även våld mot hälsenan eller överdriven belastning kan orsaka skador. 







Källa: Fakta om rörelseapparaten Anatomi för idrotten, Robert S. Behnke, 2008, SISU Idrottsböcker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar