måndag 10 oktober 2011

Löpteknik och hur fantastisk människan är - Del II

Löpning och fotens funktion

När man tränar en sport, oavsett vilken, så ligger en stor fokus på tekniken, genomförandet av viktiga moment, detaljer, rörelser. Men när det gäller löpning så förutsätts alla kunna springa.
På med skorna och ut och jogga. Svårare än så kan det väl inte vara? Eller…
Problemet med detta är att man idag inte kan springa, tekniken som använd är anpassad till skorna vi har och inte tvärt om. Detta leder till att många människor, framförallt alla typer av motionärer, tränar på ett rent av skadligt sätt. Detta eftersom vi idag är så beroende av våra prylar och nya skor och har köpt konceptet med förstärkta skor till 100%.

Jag tror att anledningen till att de flesta löpare någon gång drabbas av skador, oavsett om det är fotstukning, höft eller knäproblem så beror detta på två saker, för det första en felaktig löpteknik och för det andra svaga muskler.

Den dåliga löptekniken får vi på grund av att vi landar på hälen och sedan för över tyngden på resten av foten. Hälen är en benklump, utan skydd och känsliga nerver, vilket gör att vi vid landningen inte registrerar underlaget och kan inte anpassa kroppen till den hårda stöten, utan gör detta först i efterhand.
Foten är, som jag tidigare nämnt, byggd av massa små ben, leder, senor och muskler.
Man kan nästan säga att foten är som två fjädrar, en mellan tårna och hälen, en i hälsenan. Om man landar på hälen missar man den enorma kraft som dessa två fjädrar ger. Landar man däremot på främre delen av foten så utnyttjar man kroppens fantastiska anatomi och dessutom har man möjlighet att anpassa kroppen till stöten man får från underlaget. 

Foten är ungefär lika känslig som handen. Med handen känner du tydligt underlag, strukturer, faror etc. Foten har precis samma fantastiska egenskap och säger till kroppen att nu går eller springer jag på något mjukt, eller hårt, vilket gör att landningen anpassas och knäna och höfterna hamnar i rätt position. 
När man landar på hälen kan alltså foten inte signalera till kroppen om stöten och reaktionen sker i efterhand. Detta gör att man med sin tyngd skapar en kraftig stöt i knä, höft och rygg. Landar man på hälen får man en framåtlutad hållning som gör att knät och höfterna blir extra känsliga mot stötar.

Om man däremot springer med en teknik där man först landar med framfoten får man en mer upprätt hållning som hjälper kroppen hålla farten framåt och eliminerar risken för förslitningsskador i höft och knä. Tanken är egentligen att man ska springa med en rak och upprätt hållning. Huvudet skall vara ovanför axlarna och inte framför kroppen, höfterna skal vara i rak linje under huvud och axlar och foten skall vid nedstampet hamna under kroppen, inte framför eller bakom.
En annan fantastisk fördel med att landa på framfoten är den enorma kraft detta skapar, det känns inte som ett tungt klampande när man springer utan mer antilopliknande, med kraft, energi och man ”flyger” fram.


När jag säger svaga muskler så menar jag inte att man har svaga benmuskler (lår, vader etc) utan jag menar i foten. Alla de små musklerna som finns i foten och bland fotbenen, ligamenten och senorna skapar ett tryck och en enorm kraft, om man använder dem och om man gör det på rätt sätt. När vi människor använder skor, oavsett vilken typ av skor, så begränsas fotens rörelseförmåga och därmed muskelanvändningen. Finmotoriken försämras och foten blir svag. Det betyder inte att den inte kan användas när man går eller springer. Den typen av försvagning som sker märker man inte om man inte börjar använda musklerna igen.  Försvagningen visar sig när man ska gå och köpa skor och du får frågan om du behöver inlägg, förstärkningar, kuddar och skydd och annat stöd för foten så att den ska gå ”rakt”. 

Om det inte är så att man behöver stöd av medicinska skäl så beror det förmodligen på att småmusklerna i foten inte är tränade och inte kan hålla upp din for tillräckligt bra. Om man då köper skor med extra stöd förstärks bara detta eftersom man aldrig någonsin låter foten träna. 
Föreställ dig att du tränar hela kroppen, varje dag flera timmar, lätt och tungt, men att du aldrig tränat din vänstra arm. Hur skulle det fungera för dig och kroppen? Om man aldrig tränar en muskel kan den aldrig heller hjälpa kroppen och vara till någon nytta. Fötternas småmuskler behövs för att undvika problem i foten, knäna, höfterna och ryggen.

Något vi glömmer när vi handlar skor är företagen bakom. Nike, Adidas eller andra stora aktörer är först och främst företag som lanserar produkter och vill få så mycket sålt som möjligt. De jobbar inte för att förbättra vår hälsa eller har ett ansvar att skydda våra kroppar. 
Så om ni väljer att lita på dem, så är det er sak. Jag väljer helt klart att lita på min kropp och lyssna på kroppens signaler.


1 kommentar:

  1. Hallelujah! Jag tror också på kroppen och inte the big business ;)

    SvaraRadera