onsdag 12 oktober 2011

Löpteknik och hur fantastisk människan är - Del III

Det finns massor med olika tips på hur man ska stärka kroppen dvs knäna, fötterna och höfterna för att löpningen ska ske mer skadefritt. Men om man istället tittar på tekniken, lär sig springa bättre och skonsammare så ger det ett bättre resultat i längden.

För att få rätt löpteknik finns det lite olika ”skolor” man kan vända sig till. Några starkare aktörer är POSE och Chirunning.
En liten filmsnutt om POSE:



Oavsett vad man kallar tekniken är ändå grunden ett "barfotatänk". EftersomgGrunden för den här typen av löptekniker bygger på människans anatomi och utnyttjandet av vad vi har. Ett enkelt sätt att börja använda kroppen på rätt sätt är barfotalöpning eller liknande, där man tvingar sig själv att glömma allt man tidigare lärt sig om löpning och börja lyssna på kroppens signaler och springa på ett naturligt sätt.


Barfotalöpning är ett bra sätt att stärka kroppen på. Ett bra tips är att införskaffa ett par lätta "barfotaskor" för att skydda ovana fötter från grus och annat hårt. Börja med korta promenader och löpningar på gräs. Enklast att få rätt löpteknik är faktiskt genom att springa i uppförsbackar. Detta eftersom man då inte använder hälen.

Tänk bara på att när du ändrar din löpteknik så skynda långsamt. Låt kroppen bygga upp både ben och fotmuskulaturen. Öka sträcka/belastningen långsamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar