torsdag 24 november 2011

trötter eller toker

Har varit trött och sliten, pga en förkylning som inte velat ge sig. Men det är back on track igen och det känns riktigt bra. Kondition och bål är fokus den närmsta tiden.



Hur går det för er med er träning?

onsdag 23 november 2011

God proteinlunch

Tips på en god och proteinrik måltid, perfekt efter träning!


2 ägg
1,5dl mjölk
1/2-1dl sojaprotein
salt, oregano och paprika att krydda med


Blanda alla ingredienser i en liten skål, stek i en stekpanna på låg/medeltemperatur. Konsistensen blir likt omelett.


Smaklig måltid!

tisdag 22 november 2011

Boxningens framtid

Internationella boxningsförbundet AIBA har under en kongress beslutat att från 2013 skall huvudskyddet av på herrseniorerna. Anledning - kunna se sina favoriters ansikten bättre.

Amatörboxning
Inom amatörboxningen har man huvudskydd, går fler matcher per år, kanske flera under kort tid tex under en turnering etc. Inom proffsboxningen har man inget huvudskydd men går bara en handfull matcher per år. När man har huvudskydd så minskar risken för allvarliga smällar mot huvudet, men även minskar risken avsevärt för sk cuts. En proffsboxare hinner läka sina sår mellan matcherna och nya cuts uppstår inte lika lätt. Däremot en amatörboxare som är med i en turnering har inte samma tid för att läka sina sår och ett sår som boxaren får under första matchen kommer med all säkerhet att gå upp under match nummer två. Skulle detta ske under en turnering så som OS, kommer amatörboxaren med ett blödande sår förlora matchen eftersom den avbryts av domaren eftersom såret anses för djupt för att den tävlande ska kunna fortsätta.
Proffsboxning
AIBAs beslut innebär att man kommer att kunna se favoriternas ansikten, men favoriterna kanske inte kommer att komma till finalen eftersom de spräcker ögonbrynet och såret anses för djupt för att de ska kunna fortsätta. Varför har man ändrat reglerna på detta sätt? Men framför allt, varför ifrågasatte inte det svenska boxningsförbundet som var närvarande inte detta beslut?
Vem bryr sig? Förutom jag, så tror jag att alla som är intresserade av amatörsport där det handlar om skicklighet, teknik och träning och inte dåliga beslut som missgynnar tävlingen.

Boxningens framtid inom OS kanske är hotad. OS är en fredlig tillställning där publiken inte vill se blod och huvudskydden som skyddar mot just cuts borde få, enligt min mening, stanna kvar inom amatörboxningen.

En annan intressant sak, minst lika viktig, om inte viktigare, är att AIBA diskuterar klädseln inom boxningen för kvinnor. Under kongressen  röstades även viljeriktningen för att kvinnor ska fightas i minikjolar igenom. Inte heller detta ifrågasattes av det svenska boxningsförbundet. Något jag tycker är fruktansvärt pinsamt. Jag vet inte hur jag ska kommentera detta på ett vettigt sätt eftersom ett sådant beslut inte bara är sexistiskt, förnedrande och hör inte hemma inom sportsammanhang.
Sport handlar om sport som jag tidigare har sagt, inte om sex. Kan inte alla gubbar inom alla olika typer av kommittéer, förbund och annat styrande och ställande snart lära sig skillnaden?
Det skulle gynna all sport.

Tack Angelica Söderberg för din krönika i Fighter Magazine nummer 10/2011

Det var allt från mig!
/K

fredag 18 november 2011

Öppenhet inom kampsport - risk eller självklarhet?

De senaste dagarna har homosexualitet och homofobi diskuterats en del inom kampsportsvärlden.
Detta efter en intervju i Kimura med "Niklas" proffs inom MMA som är homosexuell, men vågar inte komma ut. Detta bland annat på grund av den homofobi han hittills mött i sitt liv som idrottare på hög nivå och rädslan för att hans karriär ska ta slut på grund av hans läggning.
Många stöttar "Niklas" och tycker att han ska komma ut. Vissa enstaka tycker att han inte bör göra detta, eftersom de "inte vill rulla med en bögjävel" - citat ur en av kommentarerna till artikeln.

Inom kampsportsvärlden finns det en jargong där det "tillåts" att kalla personer för nedlåtande saker, i syfte att få dem (antar jag) att kämpa på lite extra, som exempelvis - "kom igen nu kärring, hårdare kan du" eller "kom igen era fjollor" etc. Exemplen är många.

Skämt och jargong förklaras med att det "behövs" på grund av närkontakt inom kampsport, för att avdramatisera det hela.
Eller?
Det är nog den dummaste kommentarerna jag någonsin hört! Varför måste man kalla någon för något nedsättande bara för att få personen att kämpa lite hårdare? Detta tyder på dåligt ledarskap och dålig kamratanda. Visserligen är många kampsporter mer "intima" än andra, helt enkelt eftersom man har mycket fysisk närkontakt.
MEN, det är sport, inte sex vi pratar om just nu.
Är en persons sexuella preferens något viktigt och avgörande för hur man utövar en sport? Nej. Skit i personens läggning då! Vad spelar det för roll? Låt oss vara glada för mångfalden istället!
Låt oss hjälpa och stötta alla att vara öppna med sin läggning, utan rädsla för trakasserier, hot och en för snabbt avslutad karriär. Mer öppenhet! Mer Pride på Pride!



Och när vi nu ändå pratar sex och sport. Varför har man "rondflickor"? Varför måste en kvinna i bikini upplysa om att det är nästa rond (gäller främst MMA och boxning). Tänk om alla andra runtomkring galan - exempelvis domare, läkare, presentatören - också vore klädda i bikini..?


Avslutningsvis vill jag bara säga ett stort Tack och lycka till! till Helena Hugosson som visat var skåpet ska stå!


Kärlek
/K

Riksidrottsförbundets policy mot diskriminering pga sexuell läggning hittar du här
* För att förtydliga för oinsatta - Pride är en organisation som arrangerar MMAgalor.

torsdag 17 november 2011

Debatt i kvällsöppet

Igår höll tv4 en debatt, i programmet Kvällsöppet, om MMA - "Offentlig misshandel eller sport?"
Läkare, oroliga föräldrar, (en) sönderslagen (aning intolerant och icke respekterande) boxare och mer sakliga företrädare för MMA-förbundet och utövare av sporten diskuterade MMAs risker.
Intressant, men inget nytt.
Hanna Sillén

MMA, mixed martial arts, är precis som det låter, en blandning av olika kampsporter. Slag med händer och armbågar, sparkar och knän är tillåtna, likt boxning, thai-boxning och kickboxning. Utöver detta är kast,  låsningar (där man isolerar exempelvis en arm ock låser den i en position som förhindrar rörelse) och strypningar tillåtna, taget från "matt-sporter" som judo, ju-jitsu mm. Vinner gör man via poäng, knock-out, domaren bryter eller att motståndaren ger upp.
Tidigare varianter är bla den brasilianska sporten vale tudo.



Riskidrott?
MMA är en omdebatterad sport av den enkla anledningen att det är ett tydligt exempel på de risker som finns inom sporten. Inom de flesta sporter finns det självklara risker som inte är lika välexponerade, exempelvis fälttävlan, handboll, ishockey. Dödsfall kan förekomma inom olika sporter av olika orsaker. MMA har hittills, mig veterligen, bara haft ett. Så som Hanna Sillén sa under debatten så tränar utövarna för att inte bli träffade, för att skydda sig, för att lösa den situationen de har framför sig.


MMA för ett otränat öga kan framstå som brutalt, vulgärt, idiotiskt. Själv tyckte jag att det var fruktansvärt första gången jag såg sporten. Jag förstod inte hur man kunde tillåta detta. Men efter att jag satt mig in i teknik, regelverk och attityden har jag förstått och ser vad det handlar om. Det handlar bara om teknik. Nästa drag. Nästa rörelse. Domaren ser vad som händer, är erfaren och vet när det är dags att bryta. Visst ibland går det snabbt men regelverket är strängt och genomarbetat. Domaren är där för säkerhetens skull, likaså läkarna och all träning innan. Det är inte ett gatuslagsmål vi talar om, utan helt enkelt en sport.
Ingen tvingar dig att titta, ingen tvingar dig att vara med.
MMA är en sport som vilken annan.

/K

onsdag 16 november 2011

Utvärdering

Godmorgon kära läsare!

Hur tycker ni det är här på bloggen? Vad vill ni se mer av? Vad ska skippas helt?
Någon lässerie i något särskilt ämne? Mer recept, träningstips..?
Alla önskemål är mer än hjärtligt välkomna!
All feedback är bra feedback!

Kärlek!

/K

tisdag 15 november 2011

Mat

Lite tips på en god höstig kvällsmat

Varma mackor i ugnen och äggröra med svamp
2 portioner


Stek svamp i smör, krydda med salt och peppar.


Lägg 4 brödskivor på en plåt, på med smör, tomatpuré, krydda med lite basilika och oregano och på med ost på toppen. 
In i ugnen på ca 175-200°.


Lägg av några svampar åt sidan.
Knäck i 4 ägg i resten av svamparna och gör en äggröra med lite mjölk eller grädde, krydda om det behövs.
Lägg upp äggröran och mackorna på ett fat och toppa mackorna med de svamparna du la åt sidan.




Smaklig måltid!

måndag 14 november 2011

Nordiska Mästerskaper

11 svenska medaljer under nordiska mästerskapen!



Läs mer här



Stort grattis!

söndag 13 november 2011

Appar




För minidatorn, även kallad mobilen, finns det en kul app som heter E-nummerguiden (för android och för iPhone finns eNummer). Bra app att ha med i mataffären för att se vad produkterna innehåller.

lördag 12 november 2011

Ett tips

Kolla in den här hemsidan! Bra att kolla vad för mat som är i säsong just nu.
Råvarorna är alltid godare när de är i säsong.


Kärlek
/K

fredag 11 november 2011

Rest pause principen

Rest pause principen är annan variationsteknik att köra på gymet.
Har själv bara kört den ibland eftersom det är sjukt jobbigt.

Kortfattat går det ut på att vila bara några sekunder mellan varje set, vilket ökar intensiteten rejält. Exempelvis kan man köra en övning 5-10 rep och max 3 set.
Kör inte mer än 1-2 övningar med denna metod per pass eftersom intensiteten är så pass hög. När man blir för trött i kroppen och huvudet är det lätt att slarva, men kom ihåg att alltid tänka på tekniken. Slarva inte under utförandet av övningarna!
En utförligare beskrivning av Rest pause principen hittar du här.

torsdag 10 november 2011

Klapp på axeln

Har hunnit med workshop i yoga med fokus på höftöppnare och ett spinningpass. Sitter och chillar och packar väskan till yogan imorgon och kom att tänka på att vi är alldeles för dåliga på att berömma oss själva. Se våra framgångar och att vi lyckas.
Vi kan mer än vi tror, ingen dömer oss hårdare än vad vi själva gör.
Klappa dig själv på axeln och le lite mer mot dig själv!

Kärlek
/K

Dropset

Ett enkelt sätt att variera träningen på gymet är genom dropset. Tekniken är enkel, men om du är ny på gymet, hugg tag i en instruktör så att du undviker skador. Rehab tar lång tid och är inte det roligaste att göra.
Dropset går helt enkelt ut på att du kör en övning - ex bänkpress - på din vanliga vikt och minskar vikten successivt. Exempelvis 10x100kg, 10x50kg, 10x25kg. Minska vikten ganska mycket varje gång och kör inte så pass länge att du slarvar med tekniken. Vilan mellan seten ska vara kort, eftersom detta även är en mjölksyreträning.
 Eftersom det blir en stor påfrestning för både muskler och leder är det viktigt att man tar det lugnt och känner efter så att skador undviks.
Dropset är inget som rekommenderas på varje pass, utan som en variation lite då och då.

Lycka till!

onsdag 9 november 2011

Paus

En jobbig höstförkylning som inte velat ge sig har orsakat en längre träningspaus.

Men nu är det över, som tur är och snäll och lugn uppstart är det som gäller nu.
Hur går det med er träning? 

tisdag 8 november 2011

Detox

En person skickar in en lång fråga, så jag förkortar den här, men svaret är direkt citerat.( Ur Träningsguiden nr 2, oktober 2011)

Frågan gäller detox och att det finns en massa olika kurer att välja bland, allt från dieter till fotbad. Personen själv hade testat en veckas detoxkur på en lemonad på bla citronvatten men kunde inte röra sig under hela veckan med bara saft i kroppen.
"Ska jag vara helt ärlig så är de flesta så kallade detoxkurer fullständigt verkningslösa och kan i värsta fall göra skada. Den du nämnde med citronvatten i en vecka kan göra att du utvecklar närings- och energibrist, vilket leder till sämre immunförsvar, nedbruten muskelmassa och nedstämdhet. Att fasta ger faktiskt mer gift i kroppen eftersom din muskelmassa bryts ned och mängder av slaggprodukter frigörs. Om man vill minimera gifterna i kroppen ska man börja äta ekologiskt, undvika krämer, smink etcetera med skumma ingredienser och äta mycket grönsaker" - Fredrik Paulún
Så skippa citronvattendetoxen, mirakeldetoxerna och allt annat.
Ät sunt istället och ren mat. Mat som bara innehåller de näringsämnen de ska.