tisdag 13 december 2011

Musikhjälpen 2011

I år samlar Musikhjälpen pengar till förmån för alla flickors rätt att gå i skolan. Som jag hörde under programmets gång: "Utbildar du en man, så utbildar du en individ. Utbildar du en kvinna, så utbildar du en hel familj." 
Så sant och så många gånger bevisat!

Ge ditt bidrag för alla flickor och mot förtryck, analfabetism och fattigdom!

Länk till Musikhjälpen

Ni kan såklart lyssna och då gör man det på P3 och om du hellre vill titta, så finns det live på svtplay.se


Kramar
/K

Anabola Steroider

Svts "Fråga doktorn" tog igår upp detta med steroider och konsekvenserna av användandet.
I reportaget får vi möta "Peter" som tagit droger från 16års ålder.
Här nedan kan du se klippet, eller gå in på svtplay.se och klicka dig vidare.





Träna rent!
Eder K.

lördag 10 december 2011

Boxningens framtid del 2

Svenska boxningsförbundet har röstat och beslutat att huvudskydden skall av (men bara för herrar) och kjolarna ska på, men vara valbart för damer. Frågorna är många som kommer upp i mitt huvud;
1 - varför skall bara huvudskydden av för herrarna och inte för både dam och herrseniorerna?
2 - om utövaren själv skall välja om hon vill ha kjol på eller inte hur kommer en sport styrd av män i och utanför ringen påverka en ensam kvinnlig boxare som inte vill få domaren emot sig? (Som under 2010 på Barbados)
3 - hur kan alla boxningsförbund utom Barbados bara ha män som ordförande och låta männen bestämma över en fråga som endast rör kvinnor? Särskilt när det gäller en negativ särbehandling.
4 - varför vill man äventyra amatörboxningens framtid?

Att låta kvinnor ha kjol och män shorts skapar ju en obektifiering och sexualisering av kvinnor och männen "machofieras" - Säger Bettan Andersson till tidningen Feministiskt Perspektiv.
Att låta männen på grund av den förhöjda risken för cuts, som jag nämnde i del 1, att låta männen ha nerblodade ansikten och då för att öka kontrasten mellan könen, låta kvinnorna boxas i kjol.

Det som är fantastiskt skrämmande är Svenska Boxningsförbundet, Patrik Wheelers svar gällande jämställdhet mellan utövarna och den makt man känner att AIBA (Internationella Boxningsförbundet) verkar ha då han inte under styrelsemötet (uppenbarligen) inte ifrågasatte beslutet om att avskaffa huvudskydden ur ett medicinskt perspektiv, eller utan att göra en undersökning bland den minoritet som de kvinnliga utövarna ändå utgör och fråga dem om det är ok att vara sexsymboler och inte boxare.
Det är skrämmande att boxning ska säljas på föråldrade och stela könsstereotyper och inte på sin sport.

Det gör mig alltid lika frustrerad, arg och besviken när man gör om sport till sk "tittarvänlig" sport. Kvinnor blir alltid påminda inom sportsammanhang att de ju inte är lika duktiga som männen, att det egentligen inte är där de hör hemma. Den typen av argument återkommer hela tiden oberoende av vilken sport det gäller. Men framför allt har kvinnliga kampsportsutövare blivit utsatta för hård kritik eftersom det inte anses "kvinnligt" etc. Personligen tycker jag alla dessa argument är outbildade, barnsliga och helt idiotiska. Sport för mig är sport och det ska inte handla om att vara publikvänligt utan utövarvänligt. Utan utövare har vi ingen sport. Visserligen utan publik blir det svårt med finansiering etc men i grunden finns (och ska finnas) sporten.