fredag 18 november 2011

Öppenhet inom kampsport - risk eller självklarhet?

De senaste dagarna har homosexualitet och homofobi diskuterats en del inom kampsportsvärlden.
Detta efter en intervju i Kimura med "Niklas" proffs inom MMA som är homosexuell, men vågar inte komma ut. Detta bland annat på grund av den homofobi han hittills mött i sitt liv som idrottare på hög nivå och rädslan för att hans karriär ska ta slut på grund av hans läggning.
Många stöttar "Niklas" och tycker att han ska komma ut. Vissa enstaka tycker att han inte bör göra detta, eftersom de "inte vill rulla med en bögjävel" - citat ur en av kommentarerna till artikeln.

Inom kampsportsvärlden finns det en jargong där det "tillåts" att kalla personer för nedlåtande saker, i syfte att få dem (antar jag) att kämpa på lite extra, som exempelvis - "kom igen nu kärring, hårdare kan du" eller "kom igen era fjollor" etc. Exemplen är många.

Skämt och jargong förklaras med att det "behövs" på grund av närkontakt inom kampsport, för att avdramatisera det hela.
Eller?
Det är nog den dummaste kommentarerna jag någonsin hört! Varför måste man kalla någon för något nedsättande bara för att få personen att kämpa lite hårdare? Detta tyder på dåligt ledarskap och dålig kamratanda. Visserligen är många kampsporter mer "intima" än andra, helt enkelt eftersom man har mycket fysisk närkontakt.
MEN, det är sport, inte sex vi pratar om just nu.
Är en persons sexuella preferens något viktigt och avgörande för hur man utövar en sport? Nej. Skit i personens läggning då! Vad spelar det för roll? Låt oss vara glada för mångfalden istället!
Låt oss hjälpa och stötta alla att vara öppna med sin läggning, utan rädsla för trakasserier, hot och en för snabbt avslutad karriär. Mer öppenhet! Mer Pride på Pride!



Och när vi nu ändå pratar sex och sport. Varför har man "rondflickor"? Varför måste en kvinna i bikini upplysa om att det är nästa rond (gäller främst MMA och boxning). Tänk om alla andra runtomkring galan - exempelvis domare, läkare, presentatören - också vore klädda i bikini..?


Avslutningsvis vill jag bara säga ett stort Tack och lycka till! till Helena Hugosson som visat var skåpet ska stå!


Kärlek
/K

Riksidrottsförbundets policy mot diskriminering pga sexuell läggning hittar du här
* För att förtydliga för oinsatta - Pride är en organisation som arrangerar MMAgalor.

1 kommentar: