lördag 28 maj 2011

Mat

Mat. Grundläggande, livsviktigt och inte allt så konstigt. Eller?

Går man runt i en matbutik och ser sig om så innehåller de flesta produkter en oerhörd massa E-ämnen. Konstgjort, besprutat och onyttigt. Maten vi stoppar i oss är den som ska ge oss energi, inte bara mätta magen för tillfället. Maten ska göra så att alla funktioner i kroppen sköts som de ska. 
Så att vi tänker, går, pratar och sover som vi ska. Återhämtning efter träning eller bara en vanlig dag kräver olika typer av mat men grunden är ändå samma, den ska säkerställa våra behov.

Jag upplever ofta att när det diskuteras mat och när man tittar på folk som handlar mat så handlar det bara om att i stunden stoppa hungern. Det handlar om mer än så. Äter man alltid onyttig mat kommer det speglas i kroppen. Ex blodsockernivån - kan man hålla den jämn har du större fokuseringsmöjligheter och kan prestera bra under längre tid, men om du äter något där blodsockret skjuter i höjden och sedan dalar lika snabbt igen kommer prestationen och ditt humör lida.

Färdigmat, fastfood och alla typer av halvfabrikat från större välkända märken innehåller mycket E-ämnen. Konserveringsmedel, salt och socker är oftast tillsatt. Då vissa tillsatser läggs i maten försvinner och försvagas den naturliga smaken och för att maten ska smaka så som konsumenten förväntar sig läggs därför mer tillsatser till. 

Bröd* bakas med jäst, mjöl och vatten. Det är grunden och inte svårare än så. Nästa gång du handlar bröd i butiken kolla på innehållsförteckningen och ställ dig frågan varför brödet innehåller så mycket.
Vissa produkter innehåller inte ens den frukten, bäret eller grönsaken som utlovas utan endast essenser, tillsatser och smakförstärkare.

Kött är ett annat bra exempel. Men lite svårare eftersom innehållet i förpackningen vi handlar är inte svår att utläsa. Ex "Innehåller svenskt nötkött". Bra, då vet jag det. Men vad matades köttet med innan det hamnade här? Jag tror att många konsumenter idag inte vet hur matproduktionen går till. Att en tomat inte behöver vara rund och lysande röd, att en potatis kan vara en lite hålig och ful knöl, att gurkor inte är 30cm långa och raka och bananer inte ska smaka diskmedel.
Det du äter går igenom din kropp. Blir en del av dig, ger dig energi och påverkar dig oerhört mycket.

Lägg ner lite mer tanke på det du stoppar i dig. 
Det lönar sig i längden. 
Var smart. Välj ekologiskt!

Eder K.

*Bröd är bara ett exempel bland många som innehåller oerhört många onödiga tillsatser, men att beskriva en färdigrätt känns helt överflödigt. 

1 kommentar:

  1. Bra och tänkvärt om mat. Är glad att du bryr dig så mycket och att du lyckas förmedla detta!

    SvaraRadera