måndag 28 februari 2011

Vårlöpning

Inom all idrott är det oerhört lätt att dra på sig skador. Många kan lätt undvikas.
Såhär inför våren när alla hurtiga vill ut och springa efter hösten och vinterns stillasittande kan det vara lite extra viktigt att tänka till en eller till och med två gånger innan man börjar spurta ut i vårkylan.

Det finns en anledning varför jag inte skrev vårvärmen och den kommer här:
När man börjar ett joggingpass utomhus nu när våren snart är här är det fortfarande lika viktigt som vid all annan träning att värma upp. Enklast är att gå eller jogga mycket lätt i några minuter. Känna att axlarna inte är uppe vid öronen, utan slappna av. Stanna en stund. Stretcha. Känner du dig varm i musklerna så kan du börja springa mer ordentligt. Förväxla inte höjd puls med att vara uppvärmd. Bara för att man flåsar betyder det inte att benmusklerna är varma och mjuka. När du stretchar, gör det mjukt och lugnt. Det är vanligt att man sträcker sig eller får spänningar i musklerna om man inte mjukar upp ordentligt.

Klä dig efter väder. Jag har redan sett ett par personer som joggat ute i shorts. Inte smart. Det är för kallt ute för att kroppen ska hinna värma upp utan att bli för nerkyld. Risken är större att man blir förkyld och att man får kämpa med muskler som låser sig. Mössa, tunnare vantar är inte så fel.

När köpte du senast nya skor? Är de för slitna, så överväg att handla nya. Kommer du springa ute ofta och träna mycket löpning rekommenderar jag två par skor. Gå gärna till en bra butik och be dem hjälpa dig med ditt löpsteg. Du kanske behöver inlägg i dina skor för att ryggen och knäna ska må lite bättre.
En mycket grundläggande sak, men glöm för fan inte att knyta dina skor ordentligt.

I början kan det vara bra att lägga upp sina pass på ett enkelt men effektivt sätt. Tänk mer på tiden du faktiskt är ute och löper istället för sträckan du avverkat.
Variera dig i din löpning. Vissa pass kan vara enbart långdistans. Andra mer intervallträning. Gärna i backe!

Det är lätt att stuka fötterna, vricka till dem eller på annat sätt skada fötterna.
Balansplattan på gymet! Fråga träningsinstruktörerna om tips om du inte redan kan bra övningar.
Träna även framsida och baksida lår, vader och bålmuskulatur på gymet eller hemma. Glöm inte att träna ryggen.
Armhävningar, plankan, rygglyft, utfallssteg, knäböj är exempel på mycket bra övningar.
Se till att du utför övningarna rätt innan du lägger på vikt!

Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Tummen upp för detta inlägg. Och jag skrattade som fan då jag kom till "glöm för fan inte att knyta skorna". Kunde genast se hur jag snubblade och bröt huvet för jag knytit ihop skosnörena.

    SvaraRadera
  2. Det finns en mening med allt!

    SvaraRadera