måndag 20 juni 2011

Mat

Jag ska börja med en liten miniserie om kost och lite tips och råd. 

No.1

Högt sockerintag och högt proteinintag

Detta kanske låter som en självklarhet, men det du stoppar i dig och i din kropp är det som går igenom dig och ska ge dig energi, näring och allt din kropp behöver.
Mat påverkar inte bara om vi är tjocka eller smala, det påverkar vårt humör, koncentrationsförmågan, prestationen, vårt allmänna välbefinnande, huden etc.

Lever man på socker, snabba kolhydrater behöver kroppen mer och mer hela tiden och ett sockerberoende är ett faktum. Snabba kolhydrater - tomma kalorier - innehåller ingen direkt näring men energi. Vi behöver energi för att fungera men hela kroppen behöver näring till alla basala och nödvändiga funktioner. En person som äter mycket färdigmat, fastfood, chips, godis, vitt bröd och snabbmakaroner (you get the point) kan lida av näringsbrist pga näringsfattig kost trots att dessa personer får i sig tillräckligt och för mycket energi och blir överviktiga.

Det finns en motsats till den här typen av kost och det är nämligen många som tränar mycket. Där kosten istället består av mestadels protein. Protein är viktigt för kroppen och behövs för att bygga muskler, minska nedbrytningen under återhämtningen etc. Men det finns ett litet problem, eller två, nämligen att 1- kroppen kan inte tillgodogöra sig allt protein och lite förenklat nu - bryter ner proteinet och omvandlar det till kolhydrater, 2- utan kolhydrater blir man dum i huvudet. Oj? Jo så är det, också i grova drag. Vår älskade hjärna använder socker som sin främsta energikälla. Utan socker - inga tankar. Typ. Nästan och i grova drag! Det är dock viktigt att få i sig rätt typ av socker och i vanliga livsmedel finns det tillräckligt mycket, man behöver alltså inte tillsätta genom godis eller andra socker + e-ämnen produkter.
Tränar du mycket - ät protein, men även mycket kolhydrater och fett. Allt behövs för att kroppen ska må bra.

Ät det som är gott och bra för din kropp  och ät allt i lagom mängder

Eder K

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar