torsdag 23 juni 2011

Mat

No.4

Ägg

Kanske världens bästa mat.
Ägg innehåller bla protein men mycket näringsämnen och vitaminer. Ägg innehåller alla essentiella aminosyror, antioxidanter som kroppen behöver, särskilt om man tränar mycket.
Äggets skal består av kalk, vitan av 90%vatten och 10% rent protein och gulan är det som innehåller all viktig näring.

I tabellen har man jämfört ägg med tomat och morot

 ÄMNE
 1 ÄGG, 56
1 TOMAT, 100 G
1 MOROT, 70 G
 Energi, kcal
76
23
31
 Protein, gram
6,9 
0,9 
0,4 
 Retinilekvivalenter
131
48 
461 
 D-vitamin, mikrogram
0,8
Saknas
Saknas
 E-vitamin, milligram
3,12
0,71 
0,32 
 Tiamin, milligram
0,04
0,03
0,03
 Riboflavin, milligram 
0,24
0,02
0,03 
 Vitamin C, milligram 
Saknas
20 
 Niacinekvivalenter
1,7
0,9 
0,6 
 Vitamin B6, milligram 
0,05
0,10
0,08
 Vitamin B12, mikrogram
0,74
Saknas
Saknas
 Folat, mikrogram
34
21
10
 Selen, mikrogram
12,4 
0,5 
0,4 

Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas

Mer info hittar du på svenskaagg.se 

Eder ÄggK

2 kommentarer:

  1. Alltså när jag var liten gillade jag inte gulan, bara vitan... :P 90% vatten då alltså ;P
    Men nu gillar jag både och om det är eko-ägg!

    SvaraRadera
  2. När jag var liten fick jag inte äta gulan pga allergi... Nu äter jag självklart både och om det är eko!

    SvaraRadera