tisdag 21 juni 2011

Mat

No.2

Ekomat. Fan va tjötigt. Om du tycker det, läs inlägget!

Som jag tidigare har sagt så är mat det som ger oss energi och verkligen går igenom kroppen. Mat är inte bara det som mättar hungern tillfälligt.
Förr i tiden åt man oftast närproducerad och ekologisk mat. Maten besprutades inte med ton med gift. Det du sprutar på grödorna kommer dessa ta in och ha i sig när du senare lägger upp det på tallriken och äter. Det räcker inte att skölja av grönsakerna, potatisarna, morötterna mm. Det finns i dem. Giftet. Det som ska döda alla småkryp, svamp, det som enligt svensk lag barn inte får vara med föräldrarna och spruta ut på åkrarna eftersom det anses för hälsofarligt.
Maten idag produceras i ofantliga mängder. Mycket slängs innan de nått butik. Mycket slängs i butik pga nära till utgångsdatum och skönhetsfläckar och en stor del slängs i hemmet pga tusen konstiga anledningar. Hade mindre mat slängts hade mindre behövt produceras och mer kvalité hade varit enklare att kräva.

Tomater är en lustig grönsak. Den innehåller mycket godsaker för kroppen som är bra och nyttigt. Tomater är otroligt goda. Men eftersom människor i butikerna vill klämma på dessa stackare har producenterna, jordbrukarna, varit tvungna att odla fram tomater med tjockare skal för att de inte ska bli mosiga och gå sönder, eftersom alla klämmer på stackarna. Detta har gjort att smaken har ändrats. De smakar bara vatten nu för tiden. Riktiga tomater kan man bara äta i länder som producerar egna och i mindre skala.

(Tomatpuré är en annan parentes - jag har personligen aldrig gillat tomatpuré eftersom jag alltid upplevt den som sur och inte så god. Till den dagen jag köpte och provade ekologisk tomatpuré. Satans god, söt smak och jag har det på mackorna istället för ketchup eller smör.)

Morötter - när åt du det sist? Vad smakar en morot? Vatten. Testa själv, jag är nämligen 100% övertygad om att du kommer hålla med mig. Testa ekomorötter och efter det en "vanlig" så kommer du känna att vanliga morötter smakar vatten och eko har smak, söt och god.

Bananer som är "vanliga" smakar egentligen diskmedel. Tänk på det nästa gång du handlar. Där de produceras häller man tonvis med besprutningsmedel och allt går igenom skalet och fastnar i fruktköttet.
Till viss mat har man tillsatt vissa saker för att fändra på en egenskap ex göra produkten rödare, gulare, rundare, rakare, fastare... Men då tar man tyvärr även bort det naturliga goda i produkten och måste på konstgjort sätt återinsätta detta till produkten. Istället för att innehålla naturliga råvaror innehåller plötsligt varan massa onödigt skit.
Konstigt att allergier, cancer och annat skit ökar i samhället.

Varför då välja eko? Det är ju trots allt dyrare. 
Köttet är ju svindyrt. Men djuren äter ren, fin mat och får vistas ute. Glad ko = gott kött
Grönsakerna är få och ser olika ut - Ja alla tomater är inte perfekt runda och röda på ett visst sätt. Plus att man inte bara behöver äta just paprika och tomater i  ton, utan fantastiska rotfrukter, selerirot, kålrot, blomkål, morot, eller blomkål och potatis.
Ägg då? Skillnad mellan de olika benämningarna - fria/bur etc. Varför äta ägg med tillsatt omega-3 eller extra gula när eko innehåller det godaste som finns i ett ägg dvs ägg.
Ät ägg det är bra för dig!



Hur mycket är du värd? Hur mycket kan du tänka dig att betala för ditt välbefinnande.
Hur mycket pengar är ditt liv, din kärleks, dina barns liv värt?
Är det värt den minsta omsorgen och pengarna så köp eko.

Handla mindre skit. Handla bättre mat!
Ta hand om er
Eder K

1 kommentar: