söndag 10 juli 2011

Det där med att träna ben...

Det finns en generell trend bland "gymmare" att inte träna ben.
Argument som - "jag går/cyklar ändå så mycket till/från/under skola/jobb" eller "det är viktigare med armar/bröst/rygg/mage än ben" eller "jag pallar inte det är tråkigt", "ben är onödigt syns inte alls/gör ingen skillnad om de tränas eller ej" eller "ben är bara för konditionsträning som jag ändå kör så mycket av"...
Har jag missat något?

Hur som helst. Detta med att träna ben. Man bör och i princip måste träna hela kroppen. Särskilt om man vill undvika skador och må bra i allmänhet.
När man börjar konditionsträna löpning borde man egentligen träna ben lika mycket samtidigt eftersom konditionen ökar snabbare än vad muskler, leder etc hinner med. Vilket gör att det finns högre risk för skador och förslitningar. Gör det ont vill man inte ut och springa och då slutar man tillslut ganska kvickt.
Om du bygger och bygger och bygger din överkropp tvingar du benen att bära denna tyngd utan att ge dem en chans. Detta skapar också en obalans i kroppen vilket kan leda till förslitningar.
Om man har ont i ryggen kan det ibland bero på att man inte stretchat baksida lår. Detta säger en del om hur kroppen är byggd - allt hänger ihop. Ta hand om hela din kropp.
För att förbättra dina resultat, gällande din kondition och allmänhälsa spelar löpningen/simning/cykling/gång en viktig roll. För att öka dina resultat och prestation behöver du muskler i benen som håller upp kroppen och trycker dig framåt. När man styrketränar så tränas även mjölksyretolleransen och gränsen förflyttas och uthålligheten ökar ju mer du tränar.

Bra och roliga benövningar

- Knäböj - en klassiker som får med stor del av lår- och sätesmusklerna
- Benspark - framsida lår, kan träna mjölksyran i den på ett bra och kul sätt
- Bencurl - baksida lår, ofta glömd muskel, men otroligt viktig för löpare
- Vadpress - vaderna, grunden i benen, får foten stabiliserad och att orka mer. En bra sak att tänka på är att vid stående vadpress jobbar gastrocnemius mer - dvs större vadmuskel, vid sittande vadpress jobbar endast soleus, den mindre vadmuskeln.
- Balansplatta - det finns många fina övningar här, enklast är att bara börja balansera på två och sedan ett ben i taget. Mycket bra för att öka balansen, stabiliteten och styrkan i foten. 

Träna tungt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar